Hvad betyder min livs-sætning

Hvad betyder min livs-sætning

Hej. Vil du uddybe, hvad du mener med ”vores livs-sætning”? Er det noget, vi alle har, og hvad indebærer det? Mine venner driller mig med, at jeg bekymrer mig om alting (det synes jeg nu ikke). Har det noget med det at gøre?

Hej. Det vil jeg rigtig gerne. Og ja – det kan meget vel have noget med det at gøre.

Denne livs-sætning er noget, vi alle har, og som vi uskyldigt lader os definere af i større eller mindre grad. Ubevidst skaber vi den selv, omkring os selv, og ofte i vores tidlige barndom. Det sker, hvis vi af en eller anden grund føler os usikre i de omgivelser, vi befinder os i. Så forsøger vi at tilpasse os ved at udvikle en overlevelsesstrategi i et ubevidst forsøg på at afhjælpe situationen. Karakteristisk for dette er, at vi nedgør os selv og tager ”skylden” på os selv. Måske fordi vi instinktivt er bange for at blive udelukket af ”gruppen” (husk, vi er helt små).

Dette kan betyde, at vi forsøger at forudse og tilpasse os omsorgspersonernes (hvis det er dem, det drejer sig om) skiftende humør eller krav, f.eks. ved at undgå at gøre noget, der kunne udløse en negativ reaktion. Så det er en meget fin funktion vi skaber, på det tidspunkt vi skaber den. Udfordringen er, at vi desværre fortsætter med at tænke sådan om os selv, også selvom vi ikke længere er i situationen. Livs-sætningen ligger nu gemt i vores hukommelse, og vi oplever den igen og igen, specielt når vi er i en ny eller uvant situation.

Den kan udfordre os, når vi lader den farve eller direkte forme den virkelighed, vi befinder os i. I denne forbindelse synes jeg, det er meget interessant, at vi mennesker i stigende grad åbner op for den erkendelse, at vores humør, hvordan vi har det, og hvad vi oplever – ikke så meget skabes ud fra de situationer vi er i, men langt mere ud fra, hvad vi hver især TÆNKER om de situationer vi er i. Så giver det pludselig mening at folk, der er sammen i en gruppe, kan have forskellige oplevelser af virkeligheden, selvom de alle er i den samme situation. Eller, at du kan være i en situation den ene dag, og det føles ok, og så næste dag er du i den samme situation, men nu bliver du virkelig påvirket af den. Hvorfor, når det er den samme situation?

Fordi dit humør og dine tanker er forskellige. Derfor kan vores livs-sætning have stor betydning for os, afhængigt af hvor ofte og hvor alvorlig den er. Heldigvis er det kun, indtil vi bliver opmærksomme på dette, at vi er uskyldige ofre for tankemønstre som ”Jeg kan ikke finde ud af noget”, ”Jeg gør alting forkert”, eller ”Folk kan ikke lide mig”. Når du ved dette, kan du i stedet bruge livs-sætningen som et kærligt varsel om, at nu er du ved at gå ned ad en meget trist tankegang, og det behøver du ikke.

Den eneste grund til, at du kan have den samme triste oplevelse igen og igen, er, at du blander et negativt mønster fra fortiden, ind i den virkelighed der er lige nu, og forplumrer på den måde det, der er.

Dette kan synes meget enkelt, men kan være svært at give slip på, fordi vores mønstre/hukommelse/vores ego – vil have ret. Og her ER du den sætning, også selvom den ikke hjælper dig længere, og i øvrigt aldrig har været sand.
Hvis vi bliver bevidste om dette og ikke identificerer os som dette, så behøver vi ikke at reagere ud fra dette mere. Vi kan i stedet spørge os selv: Hvem er jeg, når jeg ikke nedgøre mig selv? Så kan du lade denne personlighed vokse og leve i livets forunderlige flow, i stedet for at leve med det, der har holdt dig tilbage fra din medfødte naturlige kærlige væren.

Ønsker dig det bedste

Kh Lise

PS: klik her og hør nærmere

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »