Haveeventyr

Haveeventyr

Sommeren er godt i gang, min klumme er godt nok udsendt i juni måned som er rigtig dejlig. Men min sommer starter i maj, her går havearbejdet rigtig i gang, som jeg elsker, alt eksploderer, med lysegrønne blade, knopper og blomster på træerne. Græsset skal snart slås første gang og sollyset er skarpt og indbydende. Fuglene har skiftet toner, det er yngletid og rugetid, stor travlhed. Midt i maj kan vi være heldige at høre nattergalen og lidt senere på måneden tager Gøgen over, det er ren lise at tage en havetur om aftenen. En klog mand sagde engang, ”at det burde være forbudt at forlade Danmark i maj måned” og det forsøger vi så vidt muligt at overholde. Men mange indrømmer også, at selv en tåbe frygter ikke haven.

Jeg elsker min have over alt, vi har faktisk to, på næsten 3000 m2 tilsammen. Vi har drivhus og to urtehaver, så der er noget at begynde på om foråret. Jeg konkurrerer med både Søren Vester og Søren Ryge, dog uden at forsøge at overgå dem. Først i marts kommer de tidlige kartofler i haven, med dug over, det er gerne sorten Solist, den går vi aldrig fejl af. Midt i april er det de sildige kartofler der står for tur, i år blev det lidt senere da jorden i den have var så våd – fra vinteren – at jeg måtte lægge en række om dagen. Alle kartofler er oppe nu og sidste år havde vi kartofler næsten hele foråret med i det nye år.

Så skal der frø i jorden, først gulerødder, salat, ærter, radise, løg, persille og rødbede. Når jorden bliver varmere er det voksbønner og drueagurker. Her i vores have er vi gode ved dyrene, hver aften er der besøg af dræbersnegle, de elsker alt hvad der er nyspiret, spiseligt og pænt, for os. I en avisartikel stod der at vi skulle aflive sneglene humant. Man skulle tage en saks og klippe hovedet af lige ved halsen, så lider de ikke. Jeg må indrømme at her hos os er vi knapt så humane, vi bruger en træsko på græsset og jeg har konstateret at fem minutter efter sidder 4-5 nye snegle og gnasker i sig af den døde stakkel, de er altså kanibaler, det er humanisme så det batter.

Senere i maj skal majs, squash og pralbønne ud, så er urtehaverne, helt grønne, men ved nærmere eftersyn er det havens største skurk der har vist sig, nemlig ukrudt, det vokser hurtigere, kraftigere end det vi kan lide. Det er en evig kamp resten sæsonen og jeg tror at det er det der tager lysten til at dyrke egne grøntsager fra mange haveejere. En ny sået og tilplantet have er den største tilfredsstillese at få, men er man nybegynder bliver man pænt overrasket over hvordan det kan se ud efter et par måneder.

Ved siden af er der også plads ca. 100 vinstokke, ”Rondo”,som nu grønnes og blomster med deres små blomster

I maj måned er det også her stauderne begynder at blomstre, Akelejer breder sig velsignet, træer og buske er i fuld flor med mange farver og sidst på måneden er Rhododendron og Azalea et fuldt farvehav, vi forøger gerne bestanden med flere planter hvert år. Husk de er stedsegrønne resten af året.

Et grønt farvehav er maj måned og i disse urolige tider vil jeg slutte med Halfdan Rasmussen, ”Jeg vil helre slå min plæne, end slå løs på pæne folk.”

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »