Grøn hverdagstransport

Grøn hverdagstransport

Lejre Landsbyer inviterer alle borgere og interesserede i Lejre til inspiration og ”sparken dæk” på nye måder at transportere sig på.

LEJRE KOMMUNE: Hvordan sikrer vi, at alle børn i Lejre kan cykle i skole? Hvordan kan en hverdag hænge sammen med en eller ingen bil? Hvordan kan man leve livet på cykel? Er det elbilen, der trækker eller er der måder at dele biler på, som vi slet ikke kender? Måske kan vi køre sammen på nye måder eller forpligte os til offentlig transport på måder, vi endnu ikke har tænkt? Kan landsbyer gå sammen om delebiler?

Mange spørgsmål, overvejelser og ideer trænger sig på, når det handler om at opnå en sikker, nem og miljøvenlig transport i fremtiden. Disse spørgsmål vil foreningen Lejre Landsbyer sætte fokus på under Lejre Klimauge tirsdag den 12.september, hvor foreningen har lånt Trællerup Skolen fra kl. 18.00-21.30. Aftenen igennem vil skolen summe af oplæg, workshops, fællesspisning og sparken-dæk på både elbiler og -cykler.

”Lige nu ved vi, at jeg skal holde et oplæg om at leve et liv med elcykel, og at en lokal psykolog fortæller om at ændre transportvaner. Og så dukker vores lokale Cyklistforbund op med gode ideer og tanker, ligesom borgere i Kisserup kommer og fortæller om deres erfaringer med at låne elcykler og -biler” fortæller Trine Krebs, som er forperson for Lejre Landsbyer. “Det er vores håb, at alle borgere og erhverv i Lejre, som har ideer, erfaringer, elcykler og eller – biler, vil stille op og bidrage til at vi får sat en masse tanker i gang hos alle deltagerne, som kommer”, fortsætter hun.

Transport står for 47% af Lejre Kommunes CO2-udledning

Det fremgår af Lejre Kommunes klimaplan, som har et mål om, at vi skal reducere vores udledning fra transport med 30% i 2030 og opnå klimaneutral transport i 2050. Transport kan støje og fylde på vores små lokale veje, og det kan skabe usikkerhed for bløde trafikanter, som fx er på vej i skole, på arbejde eller en tur i skoven.

”Mobilitet i hverdagen vedrører alle borgere i Lejre, og kommunens undersøgelser viser, at vi også gerne vil have nye ideer til, hvordan vi organiserer os på nye måder, der gør hverdagen grønnere og skønnere – og kan vi finde frem til initiativer, der letter mobiliteten ude i alle vores landsbyer, samtidig med at vi får mere motion, mindre støj, undgår trængsel og køer og endda sparer penge og deler og låner på nye fede måder – jamen så kommer det hele til at gå noget lettere. Vi skal nå vores klimamål, og det er bare så meget skønnere, hvis alle gør et lille nøk i den rigtige retning”, dribler Mathilde Mei Jørgensen, som er medlem af bestyrelsen i Lejre Landsbyer, videre.

Alle, der gerne vil bidrage til en aften om den vigtige mobilitet, som påvirker os alle, er meget velkomne til at tage fat i Lejre Landsbyer – eller dukke op og få én på mobilitetsopleveren den 12. september på Trællerup Skole.

Vil du vide mere om Lejre Landsbyer og vores mål om at understøtte det gode bæredygtige liv i Lejre?

Så ring til forperson, Trine Krebs – tlf. 26 71 32 54

Andre artikler fra denne uge