Grethe fylder 100 år

0

Fødselaren, der bor på Kløvervej i Kirke Hyllinge, kan se tilbage på et særdeles aktivt liv  

KIRKE HYLLINGE: Hun har arbejdet på en gård. Kørt rundt som husmorafløser og gjort rent i banken og efter ungerne på skolen. Hun har passet børn i dagpleje, og haft travlt på sit eget husmandssted. Men der har også været tid til at spille revy og rejse verden tynd med en bus. Nå ja, så har hun også lige født fem børn, der har givet hende 27 oldebørn og tre tipoldebørn.

Grethe Roed er på vej mod de 100 år, en begivenhed hun runder i slutningen af juli.

Grethe Roed tager imod i døren til sin bolig på Kløvervej i Kirke Hyllinge, hvor hun bor i bofællesskabet Ammershøj, der administreres af DAB.

– Jeg kommer oprindelig fra en gård ved Aarhus og tog til Sjælland i 40’erne. Jeg var 19 år, da jeg læste i avisen, at de skulle bruge en pige til at passe tre børn på en gård i Jenslev. Min mor sagde, at jeg skulle blive hjemme. Men jeg ville ud, husker Grethe Roed.

Til gymnastik
Grethe husker arbejdet på gården som sjovt. 

Familien hun kom til sørgede for at hun fik venner og kom ud blandt andet til gymnastik. 

– Men så en dag dukkede der en flot fyr op. Det var Emil og vi fandt hurtigt sammen. Så blev jeg gravid og Emil købte en gård til os. Men familien i Jenslev slap jeg aldrig kontakten til. Vi blev bedste venner.

Grethe, der dengang hed Hansen, blev gift med sin Emil og kunne derefter kalde sig Roed. For sådan gjorde man dengang, som Grethe siger.

Fødselaren har boet i Ammershøj i 25 år – og hun har altid været aktiv omkring aktiviteterne i bofællesskabet blandt andet spiller hun kort med sine naboer. 

Og hendes dør er altid åben for andre beboere, som vil have en snak over en kop kaffe. 

Fire i klassen
Det bliver børn, børnebørn og oldebørn, der skal arrangere fødselsdagen for Grethe Roed, når hun skal fejres den 26. juli. Forsamlingshuset i Karleby er også reserveret. 

– Jeg har oplevet så meget. Mange ting er blevet så forandret. Dengang jeg gik i skole, var vi kun fire i min klasse. 

– Da jeg var barn, hentede vi vand ved brønden og badet tog vi en zinkbalje. Køleskabet var jo heller ikke opfundet, så maden måtte på køl allevegne. Det kan være svært at forstå, at vi har så meget i dag, siger Grethe Roed, der også er beskeden med sine ønsker op til fødselsdagen.  

– Når man har børn, så ønsker man jo bare, at de har det godt, slutter hun.

Deltag i debatten
Share.

About Author