Foredrag: Deporteret til Sprogø og Livø

Foredrag: Deporteret til Sprogø og Livø
Henning Frandsen

KULHUSE: Torsdag den 26. oktober holder Henning Frandsen, historiker, foredragsholder og journalist et foredrag i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus.

Overskriften på foredraget er ”Da racehygiejnen foldede sig ud i Danmark i 1900-tallet”.

Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt antisociale og kriminelle åndssvage mænd, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø.

Praktisk talt alle politikere, fagfolk og meningsdannere frygtede dengang, at Danmark var på vej til at blive oversvømmet af ”undermålere”, ”defekte” og ”minusindivider”, fordi arveligt belastede mennesker ganske uhæmmet avlede løs, men mennesker med ædelt afkom fødte færre børn.

Bekymringen gik også på en dalende kønsmoral og en øgning af antallet af kønssygdomme, hvor den seksuelt aktive kvinde blev anset som smittespreder.

Derfor skulle man forhindre disse ”minusindivider” i at få børn via blandt andet (tvangs) kastration og sterilisation.

I første omgang dog ved at deportere dem til Livø og Sprogø.

Foredraget dykker ned i udvalgte mænd (blandt andet Oluf Nyrup Rasmussen) og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø.

Og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af blandt andet darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.

Foredraget indeholder en række hidtil ikke offentliggjorte billeder, som foredragsholderen har fået stillet til rådighed af en kvinde, som voksede op på Livø – og hvis forældre og bedsteforældre arbejdede på Livø.

Andre artikler fra denne uge

Danmark Spiste Sammen


Fællesspisning af brændende kærlighed – uden rødbeder. SKIBBY: 54 deltagere havde fundet vej til Ældre Sagen Skibbys arrangement i samarbejde

Læs mere »