For meget ”Big Brother”, der overskrider den personlige frihed

For meget ”Big Brother”, der overskrider den personlige frihed

Af Inge Messerschmidt
gruppeformand
Dansk Folkeparti
Frederikssund Byråd

Fra 1. august er det ikke mere tilladt at ryge i arbejdstiden i Frederikssund Kommune. Ej heller på hjemmearbejdspladsen. 

Du må ikke ryge på vej til arbejde. Har du arbejdstøj på med Frederikssund Kommunes logo, må du ikke ryge før/efter arbejde.  

Når du ryger, må du fremover ikke kunne kædes sammen med Frederikssund Kommune.

”Det sker for at sikre attraktive borgerrettede tilbud og arbejdspladser, hvor både borgere og medarbejdere kan færdes i røgfri miljøer. Samtidig er medarbejderne kommunens ansigt udadtil og rollemodeller over for især kommunens børn og unge.”

Dansk Folkeparti mener ikke, vi kan pålægge eller tvinge medarbejdere, der ryger, til ikke at ryge i arbejdstiden. Tvang er aldrig godt.

I stedet skal vi inspirere. Motivere. Det når vi langt længere med.  Men det skal gå af frivillighedens vej, hvilket har vist sig allerede at fungere. 

”I alt har 31 ud af 50 arbejdspladser indført røgfri arbejdstid (svarende til 62 %), og i alt har 54 % af kommunens medarbejdere i dag røgfri arbejdstid”, hvilket er sket af frivillighedens vej på den enkelte arbejdsplads uden politisk besluttede retningslinjer.

I Frederikssund Kommune er det et stort issue at sikre den attraktive og gode arbejdsplads. Det mener et stort flertal i byrådet gøres ved at godkende de nye retningslinjer, der beskriver rygepolitikken. 

Men hvordan bliver arbejdspladsen fra 1.august? Skal vi begynde at angive hinanden? Skal medarbejdere, der i stressede situationer har brug for en cigaret, gå rundt og gemme sig med dårlig samvittighed?

Iflg. retningslinjerne kan rygning  i yderste konsekvens efter 1. august medføre en fyreseddel. 

Det er fint, at vi fokuserer på medarbejdernes sundhed. Men disse retningslinjer er for meget Big Brother!

Hvis vi virkelig vil gøre op med rygning, skal vi efter Dansk Folkepartis mening gå en helt anden vej. Men det tager tid. Vi kan ikke ændre en kultur på fire måneder. Vi skal starte helt nede i indskolingen med at lære børnene, at det er sundhedsskadeligt at ryge, så børnene får en forståelse af, hvad konsekvensen og følgerne er. 

Børn er meget modtagelige, og kan vi intensivt oplyse om rygning, vil det kunne virke præventivt. 

Det handler ikke om, at vi ikke anerkender, at det er sundhedsskadeligt at ryge. Slet ikke. Alle ved, det er usundt. Men det er der også andet, der er.

Et spørgsmål, der nu selvfølgeligt presser sig på, er: ”Hvad bliver det næste?” 

Skal vores BMI sættes i fokus? Må vi ikke være tykke eller overvægtige, hvis vi skal være kommunens billede udadtil?

Eller må vi fremover ikke drikke kaffe? For meget kaffe medfører forhøjet blodtryk og kan derfor også være sundhedsskadeligt.

Retningslinjer som disse leder mine tanker hen på bogen ”De hvide mænd”, af Kenneth Bøgh Andersen, hvor der ikke er plads til at være anderledes!

Vi skal passe på vores gode medarbejdere, ikke skræmme dem væk.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »