Flere stier og ruter kan få os ud i naturen

Flere stier og ruter kan få os ud i naturen

NATUREN: Camønoen, Hærvejen, Gudernes Stræde, Øhavsstien, Fjordstien og Kyst til Kyst-stien. Navnene er velkendte for mange danskere, for afmærkede stier og ruter i naturen er populære for friluftsudøvere fra ind- og udland. 

Mange har fået øjnene op for vandreruter og stier som en bæredygtig ferieform eller en weekendudflugt med masser af natur og nærvær.

 – Stier er en alletiders vej ud i naturen. Der er fred og ro for trafik og mange ruter har et tema eller særlig formidling af det område, man bevæger sig igennem. Det inspirerer os til at tage ud og opdage naturen i vores eget land til fods, på cykel eller til hest, og på vandet, for eksempel i kano eller kajak,  lyder det fra Niels- Christian Levin Hansen, Friluftsrådets formand.

 Friluftsrådet ser et stort potentiale i at udbygge netværket af stier og binde de eksisterende stier sammen på kryds og tværs af landet. For eksempel på tværs af kommunegrænser, så der bliver endnu bedre muligheder for at opleve Danmarks natur.

Det skal være nemt at planlægge sin tur og se hvilke muligheder der er, både for lokale og for turister. 

I lande som Schweiz og Norge findes der en samlet platform, der formidler ruter til vandring, kanosejlads, cykling og overnatning. Her kan brugerne finde mere standardiseret kortmateriale og formidling af naturen og de oplevelser, der er undervejs. 

Nationale stier og ruter
Sammenlignet med andre lande kan Danmark gøre meget mere for at udvikle, samle og koordinere de eksisterende stier og ruter. 

Hvis Danmark fik en samlet formidlingsplatform over mulighederne, vil det gøre det meget nemmere for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at skabe overblik over mulighederne. På sigt vil det også kunne være med til at trække nye ud i naturen.

 Ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut bruger 64 procent af danskerne afmærkede stier og ruter, og 41 procent gør det mindst et par gange om måneden.  

Friluftsrådet vil den kommende periode arbejde aktivt for flere rekreative stier og ruter i naturen, der samtidig koordineres og formidles på nationalt plan.

Andre artikler fra denne uge