Endnu et forbud lagt ned over borgerne

Endnu et forbud lagt ned over borgerne

Af Inge Messerschmidt
Gruppeformand DF

Et snævert flertal i byrådet besluttede onsdag aften at nedlægge nyt forbud over borgerne.

Med 13 stemmer blev det besluttet, at der fra 1. januar 2024 indføres “røg- og nikotinfri offentlige legepladser og udendørs idrætsanlæg”. Udover cigaretter gælder det også snus, tyggetobak og Puff bars.

Alle, også jeg, ved, at rygning er sundhedsskadeligt og er skyld i mange dødsfald hvert år.

Men at nedlægge forbud mod rygning på offentlige legepladser – Ådalen, Bløden og Kongshøjparken – samt ved udendørs idrætsanlæg – feks ved fodboldkampe på ORI`s og FIK`s baner mener jeg, er for meget.

Den store Big Brother har talt igen og indskrænker endnu en gang folks personlige frihed med forbud.

Jeg ved, at Frederikssund Kommune er med i Røgfri Fremtid siden januar 2022, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det er et fint mål, da vi alle ved, at det er sundhedsfarligt.

Men jeg mener, det kan gøres på andre måder end disse Big Brother tiltag.

Kampagner i skolerne – allerhelst fra de helt små klasser. Og gerne på hvert klassetrin for at fastholde børnene. Foredragsholdere der kommer ud i klasserne hvert år og viser, hvad rygning kan føre med sig.

Vi kan kalde det en skræmmekampagne. Ofte er det først, når man ser det med egne øjne, det bliver virkeligt.

Og børn holder sig tit ikke tilbage fra at opdrage på deres forældre, hvis de har lært noget i skolen.

Byrådet i Frederikssund har været på banen tidligere i forhold til rygning. Da der for et par år siden blev indført “røgfri arbejdstid” for kommunalt ansatte i Frederikssund Kommune.

Ikke bare når du er på arbejde. (Tidligere måtte man gå udenfor arbejdspladsens matrikel for at ryge, da det hed røgfri arbejdsplads) Men også når du arbejder hjemmefra. Og du må heller ikke ryge på vej til arbejde. Det er at gå for vidt.

Rygere er et jaget folk, og hvad bliver det næste? At man ikke må ryge, når man går på fortovet?

Som jeg har sagt tidligere, minder disse forbud og restriktioner mig om bogen “De Hvide Mænd”, hvor der er mange forbud og restriktioner for borgerne.

Der kører en ordensmagt rundt, der kaldes de hvide mænd. Og opdager de, at borgere drikker vin, ryger eller andet, der er nedlagt forbud imod, bliver de taget til fange og hvad der er værre.

Jeg ved, det er sat på spidsen, men…..

Andre artikler fra denne uge