En del af noget større

En del af noget større
Camilla Lyons har været en del af Politihjemmeværnet siden 2017.

For Camilla Lyons er Hjemmeværnet kammeratskab, soldaterånd og muligheden for at gøre en forskel.

Af journalist Tomas Skov

JÆGERSPRIS: Hun er oprindeligt uddannet kardiologisk sygeplejerske, men driver i dag forretningen Retro-Shoppen.dk, der sælger håndplukkede, antikke møbler og brugskunst på Hovedgade 58 i Skibby.

Hendes barndomsven endte med at blive kompagnichef i Hjemmeværnet, og da han senere døde af hjertesvigt, nårde han forinden at bede Camilla Lyons og hendes mand om at bære faklen videre for Hjemmeværnet. Siden har de begge været en del af det frivillige beredskab, og Camilla har ikke fortrudt et øjeblik af de syv år, hun nu har været en del af fællesskabet.

– Det er et kæmpe netværk med folk fra alle samfundslag, og der hersker en ånd, som hvis man er udsendt soldat, siger hun.

Masser at lære
Læretiden starter med en værnepligt på fire uger, hvor man blandt andet lærer at betjene et våben og at yde førstehjælp på kamppladsen.

– Du skal lære enkeltkæmper-færdigheder, eksercits og en række andre basale færdigheder, så man har et fælles sprog, fortæller Camilla Lyons.

Hun nyder både udfordringerne i naturen på alle tider af døgnet og kammeratskabet, som man hurtigt opbygger med de andre i Hjemmeværnet.

– Når du ligger kl. 5 om morgenen og venter på fjenden, lander en mariehøne ved siden af dig, og du er totalt i zen. Du er træt efter tre dage, men du har det så godt med at gennemføre det, og du er sammen med folk, som du kan stole 400 procent på, fortsætter hun.

Samtidig nyder Camilla Lyons også, at hun i Hjemmeværnet på mange måder kan slå hjernen fra og simpelthen bare følge ordrer.

– Det er faktisk ret befriende for en som mig, der er selvstændig og normalt skal tage alle beslutninger selv, fortæller hun.

Juleaften i tjenesten
Som frivillig lægger hun omkring 300 timer i Hjemmeværnet om året, og hun har både været i aktion under stormfloder og som ressource for politiet.

– Det giver en følelse af at have gjort en forskel. Det er så givende og berigende på så mange fronter, siger Camilla Lyons.

Hun blev med sin mand tilkaldt en juleaften, hvor de havde huset fuldt af gæster, for at bevogte et gerningssted. En sagesløs, enlig mor havde fået besøg af en psykisk syg mand, som endte med at tage sit eget liv på hendes toilet.

– Så vi måtte sige ’god juleaften’ til vores gæster for at bevogte gerningsstedet, indtil politiet kom. Vi stod der hele julenat. Så indsatsen det kræver engagement, men det er det hele værd, understreger Camilla Lyons.

Mød Hjemmeværnet
Lørdag 16. november kl. 10:00 – 16:00

I Jægersprislejeren på Hovedgaden 71, 3630 Jægerspris
Hjemmeværnet byder dig velkommen til åbent hus i Jægerspris-lejren.
Går du med tanker om en militær uddannelse eller en karriere i politiet? Kan du lide at være aktiv og danne venskaber på tværs af baggrunde? Vil du gerne gøre en forskel i samfundet, men ved ikke hvordan?
Så er Hjemmeværnet måske noget for dig.
Lørdag 16. november får du mulighed for at opleve dagligdagen i Hjemmeværnet.

Se, hvordan de:
– Overnatter i det fri
– Hører om den omfattende førstehjælpsuddannelse
– Se hunde og hundeførere i aktion
– Får en snak med politiet om samarbejdet med Hjemmeværnet
– Får et indblik i, hvordan man kommunikerer, både med ny og gammel teknologi
– Se køretøjer og våben

Andre artikler fra denne uge

Frivillig jul i Skibby


Af journalist Tomas Skov SKIBBY: Martin Jacobsen og hans medarbejdere fra entreprenørvirksomheden Bakkelygård satte det store juletræ op foran Apotektet

Læs mere »

Jul i Jægerspris


JÆGERSPRIS: Årets juletræstænding i Jægerspris fandt sted søndag 1. december kl. 11-17. Det store, smukke træ fra Nordskoven tændtes af

Læs mere »