DEBAT: Stem lokalsamfundet ind

DEBAT: Stem lokalsamfundet ind

LÆSERBREV
Af Inge og Asger Thomsen
Trekroner 3, 4070 Kirke Hyllinge

 

Kommunalreformen har nu fungeret i 10 år og skal nok blive fremhævet i valgkampen, men er der egentlig noget at være begejstret for?
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at nogle af os i den nordlige del af Lejre Kommune når galt skulle være gerne havde set en sammenlægning med Skibby og Jægerspris kommuner til en Hornsherred Kommune.
Der ville i så fald have været tale om én overskuelig sammenhængende geografisk enhed og en kommune med tre ligeværdige bydannelser: Jægerspris, Skibby og Kirke Hyllinge med lige store afstande imellem og ikke som nu med Hvalsøs dominans.
De havde alle tre en rimelig repræsentation af butikker, lægehuse, plejehjem, skoler og daginstitutioner, der jo ikke er jævnt fordelt i den nuværende Lejre Kommune, og hvor folk i Biltris nærmest betragter Osted som beliggende i en anden landsdel.
At der var en amtsgrænse mellem Skibby og Bramsnæs burde ikke være nogen hindring, når nu amterne alligevel blev nedlagt og snart måske også de funktionsfattige regioner.
Men lad det ligge. Toget er kørt. Nu blev det i stedet lokalsamfundenes nedtur. Lejre blev et geografisk misfoster, Djøffernes paradis og statens forlængede arm, hvor bl.a. Bramsnæs-området blev sorteper med nedlæggelse af skoler, lokalarkiv, rådhus m.m., mens Hvalsø f.eks. har fået monopol på lokalhistorien, ungdomsskolen, musikskolen m.m
Borgmesteren priser nogle få ejerlejligheder i det frasolgte rådhus i Lyndby, som en gevinst for landbymiljøet. Hvor nøjsom kan man blive? Og så en socialdemokrat! Rådhuset kunne være blevet en ramme om et fællesskab, som mange beboere har ønsket.
Og pensionister, der lever ”længst i eget hjem” og som har været og stadig er flittige skattebetalere, kan så sidde og fundere over, hvad de får for pengene og ellers glæde sig over eventuelle flinke børn og børnebørn.
Man kan nu kun opfordre til, at man stemmer på en kandidat fra lokalsamfundet uanset parti, hvis en sådan findes. De politiske partier har mistet deres betydning i kommunerne, og de færreste vil vel også henvende sig til en partipolitiker, hvis det drejer sig om en lokal mærkesag.
I bedste fald kan man så gå til en person med lokalt kendskab, som man måske ovenikøbet kender.

Andre artikler fra denne uge

Mod højere luftlag


Modelflyvningens dag finder sted søndag 26. maj 2024. JÆGERSPRIS: Hvert år fejres Modelflyvningens dag. I år falder dagen søndag 26.

Læs mere »