Brug for et lån? Så læs først denne guide

Brug for et lån? Så læs først denne guide

Det kan godt virke som en jungle at finde rundt i alle de forskellige slags lån. Der er kviklån, der er kassekredit, og er det egentlig bedst at gå i banken, når du skal låne penge, eller kan det betale sig at optage lånet på nettet? Der kan hurtigt opstå en masse spørgsmål, hvis du står og har brug for et lån, og det kan være godt at vide, hvad du skal være opmærksom på, inden du optager lånet. 

ÅOP
ÅOP står for ’årlige omkostninger i procent’, og det er et udtryk for de årlige omkostninger ved at optage lånet. Du skal være opmærksom på, at selvom lånet har en høj ÅOP, er det ikke ensbetydende med, at lånet er dyrt. Hvis du optager et lån, der har en løbetid på under et år, vil du ikke kunne regne med lånets ÅOP som et udtryk for, hvor dyrt lånet er, da du vil have betalt kreditten tilbage, inden der er gået et år. Du skal derimod se efter, hvor høj renten og gebyrerne er, når dit lån har en kort løbetid. Her vil renten og gebyrerne på lånet give et bedre billede af, hvor dyrt lånet egentlig er.

Undersøg forskellige udbydere
Der er stor forskel på, hvilken låneudbyder du bør vælge alt efter, hvilket lånebehov du har. Hos VIVUS kan du som ny kunde låne op til 6.000 kr. Er du derimod eksisterende kunde hos VIVUS, kan du låne op til 12.000 kr. Du kan læse mere om VIVUS her. Hvis du har brug for at låne mere, kan du undersøge en anden udbyder såsom Santander Consumer Bank eller Ikano Bank, der giver dig mulighed for at låne et større beløb med en tilsvarende længere løbetid. Du bør altid undersøge forskellige udbydere, da der også kan være forskel i deres betingelser til lånet, hvilket kan have betydning for, hvor meget du skal betale i renter og gebyrer. 

Hvad har du råd til?
Inden du optager et lån, skal du huske på, at lånet skal tilbagebetales igen. Derfor er det vigtigt, at du ikke låner mere end, at du stadig har råd til at betale et beløb tilbage hver måned. Hos VIVUS foregår tilbagebetalingen ved rentebetaling en gang om måneden, men du betaler kun for den kredit, du rent faktisk har brugt. Derfor er det først, når du bruger kreditten, at det koster dig noget. Hvis du er i tvivl omkring, hvorvidt du har råd til at optage et lån, kan du med fordel lave et budget, hvor du kan få overblik over dine udgifter og indtægter. Når du har overblikket over din økonomi, kan du også sørge for, at du har råd til at optage lånet, så du ikke ender med flere finansielle problemer på grund af lånet, men at lånet i stedet kan hjælpe dig ud af en økonomisk forhindring. Alle kan nemlig komme ud for at stå med en uforudset udgift, og hvis du gør dit forarbejde, kan et lån være et godt hjælpemiddel. 

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »