Boom i danske æbler efter tørke

Boom i danske æbler efter tørke
Basket of Sekai Ichi apples on ground in orchard

Den lange og varme sommer sidste år har givet basis for utrolig mange danske æbler. Det er en helt exceptionel situation, der giver mulighed for at nyde danske æbler i meget længere tid end normalt. 

NATUREN: Sommeren 2018 var en sommer, de fleste husker som både lang, varm og tør. 

Det var sommeren, hvor mange sukkede efter skygge, vand og lavere temperaturer. Men hvor mange landmænd blev ramt af tørketab, så har mange æbleavlere til gengæld haft træer, der bugnende af saftige æbler. 

Det betyder, at der stadig er æbler på lager langt ind i 2019, fortæller Landbrug & Fødevarer.

 – Det er helt uhørt og usædvanligt, at vi kan sælge æbler på denne tid af året, beretter æbleavler Jan Jager, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Gartneri. 

– Det giver os en helt unik mulighed for at levere æbler i mindst otte uger endnu.

Længere holdbarhed
Så det er bare om at spise løs af de danske æbler, der stadig er friske og saftige, fordi de danske æbleavlere er blevet gode til at opbevare æbler længere.

Det danske klima er ret unikt, hvad angår æbler på grund af jordbunden, vind og vejr. Når solen har skinnet så meget, og nedbøren har været sparsom, giver det insekterne særligt gode muligheder for at boltre sig i blomsterne.

Så der har været de helt rigtige forhold for frugtudvikling i æblerne, som derfor stadig er søde og sprøde på denne tid.

 På klimakontoen er æbletræer fornuftige, da de bidrager til opsamling af CO2,  og samtidig er æbleblomsterne fantastiske til at tiltrække mange insekter. 

Det er godt for klimaet og biodiversiteten.

Æbleproduktionen i Danmark er på 1.250 hektar. Sidste år producerede vi 28.000 tons æbler, hvilket er en stigning på 25 procent.


Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »