Bare jeg tænker på eksamen bliver jeg angst

Bare jeg tænker på eksamen bliver jeg angst

Jeg skal snart op til studentereksamen, og bare jeg tænker på det bliver jeg angst. Jeg har også svært ved at forberede mig, selvom jeg jo godt ved at det bliver jeg nødt til, men jeg trækker den mere og mere.

Hvad kan jeg gøre så jeg kan komme i gang og forhåbentlig få nogle ok karakterer?

Tak for dit spørgsmål som er meget relevant for mange studerende lige nu – super at du spør´.

Og så fint at du bruger vendingen ”bare jeg tænker på det bliver jeg angst”, for her har du svaret. Du kommer nemlig til at gøre det de fleste af os gør mange gange i løbet af en dag, når vi ikke er bevidste om, AT vi tænker. Vi kan tænke igennem 1) vores medfødte design, fra et sted inderst inde hvor vi ikke er påvirket af vores tillærte meninger eller dømninger. Dvs. vi forholder os til det der er. Herfra bliver vi ikke berørt af at skulle præstere, for vi har en anderledes frisk, kærlig og løsningsorienteret grundindstilling. Her er faktum – ” jeg skal til eksamen” og så opererer du ud fra det med interesse, nysgerrighed og engagement. Herfra ER du selvværdig, venlig og kærlig – overfor dig selv, overfor andre og overfor kloden. Herfra ved du at livet vil dig det godt. Herfra er vi et VI – hvor vi griner sammen med hinanden, i stedet for at grine ad hinanden. Herfra er vi i FLOW. Desværre har mange af os glemt denne side, og ´bruger´ derfor udelukkende 2) vores intellekt, vores hukommelse, vores ego (som vil have ret!). Vi husker måske fakta, men overvejende husker vi de historier vi tænker omkring fakta. Dvs. at vores virkelighed bliver farvet af hvad vi tænker om den situation vi er i, mere end den husker den faktiske situationen vi er i. Vi blander vores livs-sætning ind i det, altså den noget nedsættende sætning vi alle har lavet om os selv da vi var små, og husker oplevelserne som virkelighed, og det er det vi opererer ud fra. Derfor bliver du påvirket negativt når du tænker på at du skal til eksamen, for du tænker situationen igennem dét du kender til, det du husker. Det er helt perfekt at bruge hukommelsen (det er derfor jeg kan sætte mig ind i min bil og køre, jeg behøver ikke igen at skulle lære hvor koblingspunktet er, det ved jeg godt, for det kan jeg huske). Ligesom vi kan huske mange mange andre ting – superfantastisk. Men når vi er på vej ud i at gøre noget vi ikke er helt vant til, så som at gå til eksamen, så bliver vores usikkerhed/vores livs-sætning, aktiveret, (for hjernen ønsker ikke at vi gør noget nyt – det kan sætte vores liv i fare, og hjernens opgave er at holde os i live) og hvis vi ikke er klar over dette/bevidste over dette, så lader vi os uskyldigt vildlede af vores egne tanker. VIDEO – klik dig frem til den inde på E-avisen, eller skriv denne adresse i din browser – https://youtu.be/uXqMFND_EsA

Overspringshandlinger

Når du oplever at det er svært at komme i gang med at forberede dig, og svært at blive i forberedelserne, er det højst sandsynligt også her din livs-sætning der spøger. Jeg antager igen at din livs-sætning er ”Jeg er ikke god nok”, så har du erfaring for, at når du gør noget, så er det bare ikke godt nok. Så kan alle mulige fortælle dig at det er helt fint, men hvis du tænker at det ikke er, så er det dét du vil opleve. Det i sig selv kan gøre at du har kæmpe modstand på at gå i gang, for du ved at du kommer til at dømme dig selv negativt, og det er ikke særlig behageligt eller inspirerende på nogen måde, og for at undgå dette, `springer du over` det at starte. Hvorfor giver hjernen dig al den modstand? Igen er svaret – den er ligeglad med om du bliver dygtig, får succes eller er glad, dens eneste opgave er at holde dig i live.

Så – vær opmærksom på hvor du er i din sindstilstand. Er du i godt humør er alt fint, så kører du bare. Læg en plan, beslut dig for at følge den, og kom i gang. Hvis du bliver lidt ude af dig selv, så vid at du hæmmer dine evner og kompetencer, og medmindre der rent faktisk er en løve der er ved at angribe dig, så er de negative tanker/ din livs-sætning blevet aktiveret igen. Du er i gang med at gå ned af en lang og trist tankegang, som ikke gør dig godt, og som tilhører din fortid der ikke er her mere, så:

STOP OP, og TRÆK VEJRET, helt ned i din mave. Stille og roligt. Bliv ved nogle minutter og accepter det der lige er sket fordi – det skete. Og når du er bevidst om hvad der sker, så behøver du ikke at gå med de negative tanker. Så kan du lade dem være. Når du ikke identificerer dig med dem, men accepterer dem for hvad de er, kan du stille og roligt gå igennem angsten, for du ved at den ikke kan gøre dig noget (for det var dig selv der lige skabte den) så nu har du mulighed for igen at komme i kontakt med dit naturlige jeg, hvorfra du ikke er i stykker, men hvor du kan glæde dig over igen at være nysgerrig og interesseret og engageret.

Udover det allervigtigste – som jeg lige har beskrevet, så kan du supplere med at spise god og sund mad, motionere så du danner flere glædeshormoner (endorfiner) og får mere energi, hvil dig ind imellem, og tal med dine venner og familie – vær sammen.

Og så ønsker jeg dig alt det bedste, ha´ en dejlig eksamen og ”break a leg”.

Kh Lise

 

Andre artikler fra denne uge