10 store strømslugere i boligen

0

FORBRUG: En gennemsnitsdansker bruger cirka 1.600 kWh om året i sit hjem. Men ifølge Energistyrelsen kan man reducere sit strømforbrug til cirka 1.000 kWh om året, uden at gå nævneværdigt på kompromis med komforten.

Det kan give en markant besparelse på elregningen, især i en tid med høje elpriser.

I 2022 har prisen for en kWh været helt oppe på 8 til 10 kroner.

Nedenfor har Bolius samlet 10 strømslugere i boligen og kommer med råd til, hvordan man kan skrue ned for sit energiforbrug.

1. Håndklædetørrer

Effekt/Forbrug pr. time: 120 watt/120 watt-timer (Wh).

Tændt hele døgnet året rundt. Årligt forbrug: 1.050 kWh.

En håndklædetørrer, som står tændt eller på standby året rundt, sluger meget strøm.

Sådan sparer man:

Drop håndklædetørreren og hæng i stedet håndklæderne til tørre på en knage eller stang.

Sørg for, at der er god udluftning på badeværelset. Man kan også tørre håndklæderne udenfor.

Vil man gerne bruge en håndklædetørrer, kan mannedbringe forbruget ved at vælge en med timer, så den kan indstilles til automatisk at slukke, når håndklæderne alligevel er blevet tørre.

En håndklædetørrer, der opvarmes med vand, bruger mindre energi end en eldrevet håndklædetørrer.

2. Akvarie

Størrelse: 400 liter.Inkl. lys, varme og pumpe. Årligt forbrug: 1.000 kWh.

Et stort akvarie på 400 liter er en af de helt store strømslugere.

Det har et strømforbrug på omkring 1.000 kWh om året.

Sådan sparer man:

Man kan nedgradere til et mindre akvarium. Et akvarie på 200 liter bruger cirka 275 kWh om året, mens et lille akvarium på 50 liter har et forbrug på 210 kWh.

3. Gamer pc

Fire timers spil i døgnet på high end gamer pc.

Effekt/Forbrug pr. time: 521,5 watt/521,5 watt-timer (Wh). Årligt forbrug: 760 kWh.

En gamer pc kan bruge meget strøm – og udover selve computeren bruger eksempelvis også skærm og eventuelle højttalere strøm.

Det er især grafikkortet, som bruger strøm, så jo ’”tungere” spil – altså spil med meget grafik – man spiller, jo mere bruger strøm bruger det.

Sådan sparer man:

En gamer pc kan indstilles sådan, at dens ydeevne bliver forbedret, så den passer til grafiktunge spil.

Skru ned for disse ting, når pc’en ikke bliver brugt til gaming.

Sluk pc’en, når den ikke bruges, og hold den fri fra støv, da det kan få den til at bruge mere strøm.

Skal man have en ny pc og/eller skærm, så vælg en med et lavt energiforbrug. Kan man spille spillene på spillekonsoller som Playstation eller X-Box, er det en god idé at gøre, da de bruger mindre strøm.

4. Halogenpærer

10 halogenpærer tændt fire timer hver om dagen.

Effekt/Forbrug pr. time: 35 watt/35 watt-timer (Wh) pr. pære. Årligt forbrug: 511 kWh.

Det kan være en dyr fornøjelse at have halogenpærer siddende tændte i sine lamper. Og det er der mange, der har. Eksempelvis har det været meget almindeligt at have halogenpærer til at lyse op i badeværelse, entré, køkken, bryggers eller til skabet.

Sådan sparer man:

Gå en runde i boligen og tjek pærer i alle lamper. Hvis man finder nogle halogenpærer, gamle sparepærer eller måske endda en gammel glødepære, så udskift dem med LED-pærer, der både bruger meget lidt strøm og holder i mange år.

Nye LED-pærer bruger 2,3–4,5 watt, der svarer til henholdsvis 25 og 40 watt målt efter de gamle glødelamper. Det svarer til et årligt forbrug på 3,4-6,5 kWh.

5. Gammel cirkulationspumpe

Effekt/Forbrug pr. time: 55 watt/55 watt-timer (Wh). Årligt forbrug: 482 kWh

En cirkulationspumpe sørger for cirkulation af det varme vand til radiator og slangerne til gulvvarme, så man kan varme din bolig op. Er det en ældre cirkulationspumpe, bruger den masser af strøm, da den kører for fuld kraft hele tiden.

Sådan sparer man:

Skift den gamle cirkulationspumpe ud med en ny energivenlig pumpe – den bruger langt mindre strøm, ned til omkring 120 kWh om året.

Ifølge Spar Energi kan man tjekke, om ens cirkulationspumpe er for gammel på følgende måder:

Hvis det mindste watt-tal er 50 watt eller derover, kan det betale sig at skifte pumpen ud – lige meget hvor gammel den er.

Hvis pumpen kan indstilles fra 1 til 3, eller der er et håndtag til at regulere driften – er den for gammel og bør skiftes ud.

6. Amerikanerkøleskab

Alder: Mere end 5 år gammel. Med isterning- og vanddispenser. Årligt forbrug: 470 kWh.

Et amerikanerkøleskab bruger en del mere strøm end et almindeligt køleskab, da det også bruger energi på at lave isterninger og koldt vand.

Også nyere amerikanerkøleskabe bruger forholdsvist meget strøm – de har et årligt strømforbrug på ca. 400 kWh.

Kølefryseskabe bruger mere strøm end et almindeligt køleskab. Et kølefryseskab på 200/100 liter, der er mere end fem år gammelt, bruger for eksempel 313 kWh pr. år, mens et tilsvarende, der er mindre end fem år gammelt, bruger 232 kWh pr. år.

Sådan sparer man:

Der er flere måder, man kan få sit køleskab til at bruge mindre strøm:

Tø mad fra fryseren op i køleskabet.

Hold temperaturen på fem grader.

Sørg for, at der er mindst nogle centimeter fra køleskabets bagside til væg eller bagside, så køleskabet kan komme af med varmen.

Fjern støvet fra ribberne bag køleskabet med jævne mellemrum, da støvet holder på varmen.

Skal der købes nyt køle- eller køle/fryseskab, er det bedre at købe et almindeligt køleskab frem for et amerikanerkøleskab.

Bolius’ anbefaling er dog, at man først skifter, når køleskabet ikke kan mere. På den måde kan man udskyde investeringen, men også undgå, at der produceres mere end højst nødvendigt, hvilket minimerer CO2-belastningen af miljøet.

7. Opvaskemaskine

En vask pr. dag. Forbrug pr. opvask: 1,14 kWh (energimærke A). Årligt forbrug: 415 kWh.

En del tænder for opvaskemaskinen hver eneste dag året rundt, og det løber op. Alene udgifterne til strøm og vand koster mellem 5,50 og 7 kroner pr. opvask alt efter, hvilket energimærkemærke opvaskemaskinen har. Dertil kommer udgifter til opvaskemiddel, -pulver eller -tabs.

Sådan sparer man:

Fyld opvaskemaskinen helt op, før den startes – man behøver ikke at vaske hver dag. Brug energispareprogrammet på opvaskemaskinen og vask, når strømmen er billigst

Husk også, at man normalt ikke behøver at skylle af, før man sætter de beskidte ting i opvaskemaskinen – skrab i stedet madresterne ned i posen til det organiske affald.

8. Tørretumbler

Fem tumblinger om ugen. Forbrug pr. tumbling: 1,42 kWh. Årligt forbrug: 369 kWh.

En tørretumbler bruger masser af energi, når der tørres tøj i den. Og udgiften løber nemt op i mere end 1.000 kroner om året. Har man en tørretumbler med et dårligt energimærke, kan det koste flere tusinde kroner om året.

Sådan sparer man:

Det bedste er selvfølgelig helt at undgå at bruge tørretumbleren. Det har tøjet også godt af, for det slider normalt på tøjet at blive snurret rundt i tørretumbleren.

Har man mulighed for det, kan tøjet i stedet hænges tøjet til tørre udenfor. Det tørrer godt det meste af året – også i frost. Kun når luftfugtigheden er rigtig høj, er det svært at tørre tøj udenfor.

Man kan også tørre tøjet indenfor, men det skal helst ske i et særligt tørrerum eller i et badeværelse med kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft.

Hvis man vil bruge tørretumbleren, har Bolius disse råd:

Centrifugér tøjet grundigt i vaskemaskinen, da det giver mindre vand i tøjet.

Overfyld ikke tumbleren – for meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug.

Rens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling – det forkorter tørretiden.

Brug tørrebolde – de nedsætter tørretiden.

Sortér tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur – det forkorter tørretiden og forlænger tøjets levetid.

9. Gammel kummefryser/ekstra fryseskab

Størrelse: 400 liter. Årligt forbrug: 334 kWh

Den rummelige kummefryser er en strømsluger – især, hvis man har en ældre model. Størrelsen på fryseren har også betydning for strømforbruget.

Fryseskabe sluger lige så meget strøm, også her er størrelse og alder afgørende for hvor meget.

Sådan sparer man:

Overvej dit behov og sørg for, at du har den eller de frysere, der dækker det. Hvis en stor kummefryser eller ekstra fryser kun er halvt eller kvart fyldt, går der meget strøm til spilde.

Husk at afrime fryseren en til to gange om året, hvis den ikke er selvafrimende.

Jo mere rim, der er i fryseren, desto mere strøm bruger kompressoren på at holde den rette temperatur.

En tommelfingerregel siger, at en fryser bruger cirka 20 procent mere i strøm, når der er cirka to mm rim i fryseren.

10. Apparater på standby

Årligt forbrug: Op til 175 kWh.

Har man produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne og transformere til halogenlamper stående på standby i døgndrift, kan det sluge op mod 175 kWh strøm om året, hvis apparaterne er fra før 2012. I så fald kan de nemlig have et højt standby-forbrug.

Nyere apparater må ifølge en EU-forordning højst have et standby-forbrug på 0,5 watt, eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af for eksempel tid.

Sådan sparer man:

Mindsk standby-forbruget ved, at alle i familien slukker for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, hvis der er en sådan, eller tager stikket ud, når apparaterne ikke bliver brugt.

Man kan også bruge en elspareskinne, hvor man samler alle ledninger til fjernsyn, chromecast og højttaler, så de nemt kan tændes og slukkes efter behov.

Enkelte apparater har ikke godt af at blive slukket, det gælder dog efterhånden ikke for særligt mange elektroniske apparater.

Læs i produktets vejledning, om det kan tåle at blive slukket helt

Share.

About Author

Avatar photo