Velkommen til Hulsherred

Velkommen til Hulsherred
Grusgraven i Landerslev har bestået siden 1990’erne. Ifølge Råstofplan 2025 kommer der snart flere til i kommunen.

Frederikssund Kommune skal ifølge Råstofplan 2025 lægge jord til 55 procent af regionens grusgrave.

Af journalist Tomas Skov

HORNSHERRED: Man skal formentlig have ligget begravet under et metertykt lag grus for ikke at være bekendt med, at Frederikssund Kommune tilsyneladende har vundet den tvivlsomme ære at være udpeget til kommunen med suverænt flest kommende grusgrave i regionen. Ifølge den såkaldte Råstofplan 2025 skal 600 hektar grusgrave ud af de 1100 hektar i hele regionen ligge i Frederikssund Kommune, mens de 28 øvrige kommuner altså skal dele de resterende 500 hektar.

Grus i salget
Leif og Lene Nielsen har boet på Femhøjvej 24 i Gerlev i snart ti år, og de kommer i lighed med den nærliggende Gerlev Kro ifølge råstofplanen til at blive naboer til et enormt område af grusgrave i mange år fremover. Fra haven vil parret have uhindret udsigt til grusgrave på den anden side af marken, der støder op til deres grund og helt ned til Frederikssund Golfklub. Til den anden side kan Leif Nielsen se de 50 meter over forbi Skovnæsvej, hvor en grusgrav vil optage området hele vejen over mod Kursuscentret Femhøj, der er en del af Gerlev Kro.
– Vi får det problem, at vi næppe får meget for vores hus, der formentlig vil falde 35 procent i værdi – og vi kommer til at sælge, hvis det her bliver gennemført. Der vil komme en lind strøm af lastbiler, og vi kommer til at leve i støj, støv og en usund atmosfære i mange år fremover, konstaterer Leif Nielsen.
Parret har begge stemt dørklokker og delt flyers ud, og de har endnu til gode at møde nogen, der bakker op om projektet.
– Vi synes naturligvis, at det er urimeligt. Ganske vist er der regler for, i hvilket tidsrum de må arbejde i grusgravene, men de får altid dispensation, når der skal laves motorveje eller andet, forudser Leif Nielsen.

Meget lange udsigter
Næppe mange på disse kanter er uenige med parret på Femhøjvej 24. Heller ikke Jørgen Bech, der sidder i byrådet for Venstre. Han kæmper en kamp for at bringe balance i råstofplanen, og det er svært at finde opponenter lokalt.
– Det er Region Hovedstadens beslutning, så vi kan hoppe og springe i byrådet. Men det er ganske enkelt for meget, siger han.
Underskriftindsamlingen ’Nej til flere grusgrave i Hornsherred og i kommunen’ er i fuld gang, og argumenterne synes at stå i kø. Ganske vist ender mange grusgrave på sigt med at blive til rekreative naturområder, men tidshorisonten er uendeligt lang, og Hornsherred er i øvrigt i forvejen nærmest ét stort naturområde.
– Alt er jo natur her omkring, så hvad skulle et kommende naturområde tilføre? Grusgraven i Landerslev startede i 1990’erne; de graver stadig, og den bliver muligvis dobbelt så stort fremefter. Så det har uendeligt lange udsigter, at grusgravene atter bliver til naturområder, fortsætter han.

Sand til hovedstaden
Men det er ikke kun arrene i istidslandskabet, der står på spil. Der ligger store grundvandsreserver under Hornsherreds smukke natur, og et nyt vandværk fra Novafos er på vej i Gerlev lige mellem de to kommende grusgrave.
– Du graver altså ned til grundvandet, som står højt, med direkte risiko for nedsivning af olie eller pesticider. De må de ikke sprøjte mod ukrudt i grusgravene – men som kommunen skriver: ’hvis alle regler overholdes, er der ingen risiko for grundvandet’, smiler Jørgen Bech.
Samtidig er det råstof, man vil grave efter i Hornsherreds undergrund, ikke nødvendigvis af den efterspurgte kvalitet i dette område.
– Man kender ikke kvaliteten, men vi ved fra tidligere, at der er meget fint sand i mange af prøverne. Og det er ikke det, man søger. Perspektivet er, at Frederikssund Kommune kommer til at ligge inde i Lynetteholmen. Der må findes andre løsninger, siger han.
Processen for udarbejdelse af Råstofplan 2025 er startet i 1. kvartal 2024, og råstofplanen forventes vedtaget i 3. kvartal af 2025.

Andre artikler fra denne uge

Frivillig jul i Skibby


Af journalist Tomas Skov SKIBBY: Martin Jacobsen og hans medarbejdere fra entreprenørvirksomheden Bakkelygård satte det store juletræ op foran Apotektet

Læs mere »

Jul i Jægerspris


JÆGERSPRIS: Årets juletræstænding i Jægerspris fandt sted søndag 1. december kl. 11-17. Det store, smukke træ fra Nordskoven tændtes af

Læs mere »