Ugens klumme

Ugens klumme

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

En fortælling om kyndby huses kulturhus 

Østen for solen og vesten for månen, der hvor kragerne allerede har vendt, – inden de så kommer i tanke om, at de hellere må tilbage og snadre med fætter gås og kusine troldand, – ligger en lille landsby, som de færreste nok kender. Jo, måske har I hørt os råbe højt om, at vi er godt trætte af den nedlagt busrute… 

Kyndby Huse hedder landsbyen, der, så vidt vides, er Danmarks største andelslandsby. Men det er kun en lille del af vores virkelighed, vi har meget mere at byde på. Udover vores vidunderlige natur, fugleliv, sjældne planter og en lille havn, har byen nemlig et stort hjerte; Kyndby Huse Kulturhus, stedet for socialt samvær.

Det ligger i en svenskrød træbarak, oprindelig opført af tyskerne andetsteds under 2. verdenskrig, og senere opbygget her for at fungere som afholdspensionat for værkets arbejdere, der ikke havde bopæl i området. Det er sjovt at tænke tilbage på, at hvis de ikke havde bygget huset, så havde vi måske slet ikke et hus dér, som kunne anvendes til lidt af hvert. Her har været afholdt forskellige valghandlinger til kommune, amter og folketing. Det har sågar rummet en sparekasse, og fra 1965-2012 husede lokalerne Kyndbyværkets Billardklub, som har afholdt mange nationale turneringer og løbende sikret bygningens overlevelse. Men nu er det altså vores kulturhus.

Det er samlingspunktet for stort og småt. Holder du af pool, billard og bordtennis er faciliteterne til stede, en gang om ugen kan du ryste ballerne til zumba, og du kan også vælge at gå ind og udfordre træningsrummets mange maskiner (torturinstrumenter, hvis du spørger mig), og det er muligt at anvende hele døgnet. I husets store rum, kan der hurtigt arrangeres foredragssal eller spisestue med plads til mange mennesker, der er et legehjørne til de små børn, et nogenlunde velstemt klaver, en storskærm og musikanlæg. Madklubben holder også til i kulturhuset. Den har lige haft 5-års jubilæum. Hver måned er der noget nyt og spændende på menuen.  Så mødes børn og voksne i alle aldre til fællesspisning og hygge med masser af sjov og grin. Dem der laver maden, bestemmer menuen, og der har været lavet lidt af hvert. Der har været temaer med julemad, mexicansk mad, mormormad, italiensk mad, grillmad, fisk, og spandevis af sammenkogte retter og nye og gammelkendte supper i nye klæ´r. Så dækkes langbordet med de rød/hvide duge og kokkene præsenterer de to retter, som man får, og så skal der spises og hygges. Før vi går hjem, vendes verdenssituationen, og folk giver et nap med i køkkenet. 

I ”herreværelset” mødes du af hyggelig billardstemning, hvor mange nyder at komme og spille billard og hænge ud med venner. Der er dog også lidt mere feminine tiltag; såsom hylder fulde af gode bøger (bogbytte reol) og spil og det uhyre anvendte ”bløde hjørne”, som indbyder til kaffedrikning og andre aktiviteter på vej, såsom læse- og nørkeklub. Rummet var for resten også midtpunkt for en større nisseproduktion op til jul sidste år.

Traditioner er der mange af. Når de første forårstegn dukker op, bliver der købt tønder ind i 3 forskellige størrelser, og så skal der katme slås katten af tønden. Store og små deltager i 3 grupper: førskolebørn, skolebørn indtil 12 år og fra 12 år og op. Det kan sagtens hænde, at der krones en vagabondkonge på over 60 år. Alle udklædte går catwalk, der præmieres for bedste udklædning og derefter må fastelavnsbollerne overfaldes.  Om sommeren afholdes fælles Sankthansbål og sommerfesten sidst i august har også fundet vej til huset. 

Juletræstænding sker 1. søndag i advent. Det foregår udenfor med sang og guitarspil til en let brise fra fjorden og huset er til lejligheden pyntet med hjerter, nisser og gran. Vi har været så heldige, at julemanden og hans kone trofast lægger vejen forbi, altid med godteposer til børnene, og de voksne beværtes med gløgg og æbleskiver. 

Der arrangeres løbende fester med de stedlige musikere og der afholdes frokoster, turneringer og fælles TV-aftener. 

Til at trække i diverse tråde har vi vores udmærkede bestyrelse, der står for praktiske opgaver, økonomi, vedligeholdelse, blåstempling af nye initiativer (de er absolut til at snakke med) indkøb osv.

Vi har jo kun det sjov, vi selv laver og vi er glade for og stolte af vores Kulturhus. Det kan ikke understreges nok, at der altid er åbent for gode idéer og initiativer. Vores håb er, at endnu flere vil blive glade brugere af stedet, som selvfølgelig har sin egen Facebook gruppe:  ”Kyndby Huse Kulturhus”.

Vil du være med? Det kræver kun, at du er medlem Du/I kan også blive medlem, selv om du ikke bor i vores by. Ring til ABF kontoret.

Lisa Salomonsson andelshaver i Kyndby Huse siden 2014, ildsjæl i byen og bl.a. stifter af Madklubben
Rikke Simon andelshaver i Kyndby Huse siden 2018 og hurtigt blevet en af byens ildsjæle.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »