Steder, man ikke skal spare på strømmen

Steder, man ikke skal spare på strømmen
Skimmelsvamp trives på fugtige steder i boligen. Foto: Torben Klint

BOLIGEN: Det er ikke alle steder, man skal bruge mindre el. For det kan være farligt og give et dårligt indeklima samt skimmelsvamp.

Videnscentret Bolius har oplistet en rækker steder, hvor man ikke skal spare på strømmen. Blandt andet:

1. Køleskab og fryser

En ældre fryser eller et ældre køleskab kan være en stor strømsluger.

Men uanset køleskabets eller fryserens alder er det er en rigtig dårlig idé at spare på strømmen ved at slukke dem i mindre eller længere perioder, da det forkorter holdbarheden på madvarerne i køleskabet og fryseren og kan resultere i deciderede fordærvede madvarer.

Desuden skal køleskab og fryser arbejde hårdere på at komme ned i temperatur igen, når det har været slukket, og det koster i sig selv strøm.

Man bør konstant holde dsit køleskab på +5 grader og sin fryser på -18 grader.

2. Udendørslys

Manglende udendørslys giver flere indbrud og en øget følelse af utryghed, siger Det Kriminalpræventive Råd.

I stedet for at slukke for det udendørs lys, kan man begrænse det til vigtige områder, hvor en indbrudstyv ville kunne gemme sig.

Man kan også bruge LED pærer og sensorstyret lys, der reagerer på bevægelse, og på den måde spare på strømmen.

3. Støvsugning

Man skal som minimum støvsuge en gang om ugen for at mindske vækst af husstøvmider, som kan være allergifremkaldende

Har man husdyr som hund eller kat, bør man tøvsuge og fjerne hår fra tøj og møbler op til fire gange ugentligt.

Jo flere mennesker, der er i hjemmet, jo oftere skal der støvsuges.

4. Emhætten

Det er vigtigt, at partikler fra madlavningen suges ud af boligen, da de kan være skadelige for helbredet.

Madlavning kan også danne vanddamp, som kan give et dårligt indeklima og i værste fald skimmelsvamp. Derfor er emhætten ikke stedet, hvor du skal spare på strømmen.

Brug emhættens maksimale udsugning, når der koges eller steges mad, som lugter eller oser kraftigt, og skru derudover lidt ned for emhætten, og spar på den måde på strømmen.

Hold emhætten kørende, så længe der er vanddamp fra den mad, der tilberedes, og lad maden stå under eller ved emhætten imens.

På den måde får man suget det meste vanddamp ud af køkkenet.

5. Opvaskemaskinen

Man kan spare mange liter vand ved at bruge opvaskemaskinen fremfor at vaske op i hånden – man skal bare huske at fylde opvaskemaskinen helt op, inden der tændes for den.

Husk også at skrabe flest mulige madrester af servicet, inden det sættes ind i opvaskemaskinen. På den måde kan sæben arbejde mere effektivt.

Man behøver ikke at skylle tallerkner, glas og bestik først.

6. Mekanisk ventilation

Ventilation er meget vigtigt for at undgå skimmelsvamp og sundhedsskadelige partikler fra madlavning, stearinlys, fugt og udåndingsluft.

Den mekaniske ventilation er derfor ikke et område, hvor man bør spare på strømmen.

7. Varmegenvindingsanlæg

Et varmegenvindingsanlæg er en form for ventilationsanlæg, der suger brugt luft ud af boligen, men overfører varmen fra denne luft til den friske luft, som anlægget blæser ind i huset igen.

Varmegenvindingsanlægget sparer på varmen ved at genbruge den, og alene af den grund giver det ikke mening, at spare på strømmen her.

Slukker man anlægget, er der desuden risiko for kondens i anlæg og ventilationskanaler, hvilket kan føre til skimmelsvamp og skadedyr i anlægget.

Andre artikler fra denne uge