Selsø Slot inviterer bag stilladset

Selsø Slot inviterer bag stilladset
Stella Goldschlag tvinges til at arbejde for Gestapo og systematisk opspore og angive sine jødiske trosfæller.

SKIBBY: Lørdag 18. maj inviteres alle ind bag stilladset på Selsø Slot, som sætter fokus på bæredygtigt byggeri sammen med nogle af landets førende inden for restaureringsarkitektur og -håndværk.

Arrangementet afholdes af Selsø Slots Venner og Selsø Slot og er støttet af Samlingskraft – som er et By og Land projekt støttet af Real Dania. Formålet med Samlingskraftpuljen er, at flere skal få øjnene op for de særlige steder i deres lokalmiljø.
Selsø Slot er en kulturarvsperle, som ligger lidt skjult midt i den smukke natur. Det velbevarende og ganske uberørte hus emmer af mange hundrede års historie, som både fortæller om, hvordan mennesker før os har levet, og det giver et unikt indblik i, hvordan godt håndværk og gode materialer danner grundlag for lang levetid for vores bygninger.

Bæredygtigt byggeri
Arrangementets anledning er restaurering af de 300 år gamle vinduer, som nu er sat i gang. Udover at være til gavn for huset og dets levetid, er det også et projekt, der med fordel kan trække flere overskrifter, da det taler lige ind i debatten om bæredygtigt byggeri, materialer af høj kvalitet og ressourceknaphed. Projektet her demonstrerer, at gode materialer og godt håndværk giver vores huse meget længere levetid end nybyggeri ofte kan præstere.
Efter branden på Børsen kom manglen på dygtige håndværkere til at genopbygge den historiske bygning igen op at vende. Byggeriet mangler dem, der har interesse og sans for gamle håndværk, hvor materialerne er nøje udvalgt, træ ikke bare er træ, og værktøjerne primært hånddrevne.

Nyt partnerskab
Det mærkede elever på UNords tekniske uddannelser, da hele holdet bag restaureringsprojektet mødte godt 200 af dem i starten af maj. Her stillede bygherre, arkitekter samt murer-, tømrer- og malerfaget op og gav eleverne to timers introduktion til det at arbejde i og med fredede bygninger og vigtigheden af at vægte kvaliteten af håndværksarbejdet højt. Det var startskuddet på et forhåbentligt langt partnerskab mellem U-Nord og Selsø Slot, så læren fra kulturarven også forbliver aktuel i vores tid.

Bag stilladset

PROGRAM 18. MAJ kl. 11-16

Gratis adgang

Kl. 11 Velkomst
Kl. 11.15 Barokvinduer er det klimasikre valg! foredrag ved Thomas Kampmann, lektor ved Det Kongelige Akademi, afd. For kulturarv, transformation og restaurering
kl. 12.30 Kort omvisning
kl. 13 Bag om stilladset oplæg ved Leif Hansen Arkitekter
Kl. 14.30 Kort omvisning

Kl. 12-16 Åbne værksteder:

Du kan møde håndværkerne som arbejder med at restaurere vinduerne og du kan få sparring på dine egne renoveringsprojekter.
I Selsøs nyindrettede træværksted kan du selv få nogle af de gammeldags værktøjer i hænderne og blive klogere på træ som materiale.
I caféen kan du købe sødt, varmt og koldt og Sannes Kaffe kommer med kaffe- og sandwichudsalg.

Hold dig opdateret her:
Facebook @selsoslot eller læs mere på hjemmesiden: www.selsoe.dk

Andre artikler fra denne uge