Roskilde Fjord fejres ved Fjordens Dag

Roskilde Fjord fejres ved Fjordens Dag
Foto: Andreas Elkjær/INSP Media

Kom og vær med den 11. september, når Fjordens Dag fejres med arrangementer i flere havne rundt omkring Roskilde Fjord.

ROSKILDE FJORD: Roskilde Fjord er et unikt naturområde både i Danmark og internationalt.

Fjorden er hjem for titusindvis af fugle og den rummer en spændende kulturhistorie med spor efter både stenalderbopladser og århundreders fiskekultur.

Fjorden udgør i dag en tredjedel af Nationalpark Skjoldungernes Land. Her arbejder man blandt andet for at understøtte udviklingen af et bæredygtigt friluftsliv og for at beskytte de mange fugle, der hvert forår kommer til fjordens omkring 30 små øer for at yngle.

På Fjordens Dag den 11. september fejrer nationalparken derfor den fantastiske Roskilde Fjord. Det sker i samarbejde med flere af de foreninger og klubber, som holder til ude på og rundt langs fjorden.

Alle er velkomne til en dag med masser af gratis aktiviteter ved, i og på vandet.

Herslev Strand: Åbent klubhus og SUP Yoga

Lejre Vandsport holder åbent hus i klublokalerne ved Herslev Strand klokken 11 til 15, hvor alle er velkomne til at kigge forbi til en dejlig dag ved stranden med aktiviteter både på og i vandet.

Til arrangementet kan man komme ud og prøve den populære sport, SUP, sammen med dygtige instruktører, og som noget helt nyt hos Lejre Vandsport kan man også prøve kræfter med SUP Yoga.

Skulle man falde i vandet, vil der være rig mulighed for at få varmen igen i saunaen, hvor der bliver tændt op i dagens anledning.

Inde på stranden kan man låne udstyr til at gå på opdagelse efter liv i vandkanten, eller man kan røre dig med forskellige boldspil og frisbee.

Der vil desuden være brød og pølser fra grill og rig mulighed for at høre om Lejre Vandsports aktiviteter på og i Roskilde Fjord.

Adresse: Herslev Strandvej 10, Roskilde/Tilmelding er ikke nødvendig.

Roskilde Havn: Sejl med ud på fjorden i kajak eller båd

Hos Kajakmanden.dk kan man mellem klokken 12 og 15 prøve både havkajak, fiskekajak eller SUP. Kajakmanden stiller udstyr og instruktører til rådighed og sørger for, at sikkerheden er i top, så også nybegyndere kan føle sig trygge til at være med.

Hos Roskilde Oplevelseshavn kan man sejle med formidlingsbåden, Kutlingen, ud på fjorden for at se nærmere på de linemuslinger, som siden foråret har været dyrket i maritime nyttehaver i inderfjorden i Roskilde.

Vær med til ”omsokning”, hvor de velvoksne muslinger sorteres fra til suppegryden, og den yngre generation fortsætter livet i sokkerne.

Første tur er fra klokken 10 til 12 og dagens anden og sidste tur er fra klokken 13 til 15. Læs mere på fjordhaven.dk

Adresse: Kajakmanden laver ture fra stranden øst for Vikingeskibsmuseet. Fjordhaven finder man ved Oplevelseshavnen/Tilmelding kun nødvendig til sejlture med kutlingen.

Gershøj: Klap fisk og smag på fjorden

Kom til Fjordens Dag på Gershøj Havn klokken 10 til 14. Gershøj Fritidsfiskerforening inviterer børn og voksne til at klappe og undersøge fjordens fisk i store bassiner, samtidig med at de deler ud af viden om fjordens liv og historier.

Mød naturvejlederne, lån grej til at fange krible krable dyr i vandkanten og se, hvordan en fisk ser ud på indersiden helt tæt på.

Der vil være masser af gratis smagsprøver på vild mad fra fjorden: Røget fisk og skaldyrssuppe.

Adresse: Gershøj Havn/Tilmelding er ikke nødvendig

Jyllinge: Fjordliv, fisk og søde får

I Jyllinge finder man masser af aktiviteter på Jyllinge Fiskerihavn og ved Fjord-
glimt Café og Kulturhus fra klokken 12 til 16.

På Fiskerihavnen er det Jagtforeningen Jyllinge Holme, som stiller op med aktiviteter for både børn og voksne. Smag på røget ål fra fjorden eller marineret lam fra Eskilsø. Oplev gamle fiskeredskaber og hør om egnens traditioner og fiskekultur. Klap får og fisk fra fjorden og lån en vandkikkert til at gå på opdagelse efter livet i fjorden.

Man kan også sejle en tur med ud til Lilleø og høre Erik Steen Jensen fortælle om fuglelivet og de årlige ynglefugletællinger fra Lilleø.

Hos Fjordglimt Café- og Kulturhus i Jyllinge, kan man gratis dekorere fiske- og fjordens dyr-formede småkager med glasur og krymmel i forskellige farver og se nærmere på fjorden og dens øer gennem kikkerter på terrassen.

Man kan også gå på opdagelse i husets lille nationalpark-udstilling.

Adresse: Jyllinge Fiskerihavn og Fjordglimt Café og Kulturhus, Bygaden 28, Jyllinge/Tilmelding er ikke nødvendig.

Roskilde Fjord

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »