Ro en tur på Roskilde Fjord i Unesco-Kulturarv

Ro en tur på Roskilde Fjord i Unesco-Kulturarv
De to ro-joller, som Nationalparken låner ud til gæster, der gerne vil opleve Roskilde Fjord på den mere gammeldags måde. Foto: Mikkel Eeg

Nationalparken søsætter nu to egnstypiske joller, som frit kan benyttes fra Slusehuset ved Kattinge Værk.

FJORDLANDET: I den vestlige ende af Boserup Skov ligger Kattinge Værk med Naturstyrelsens fine, gule Slusehus helt mod vest. Fra området er en god udsigt ud over Kattinge Vig i Roskilde Fjord.

Og nu behøver det ikke at blive ved udsigten. Nationalpark Skjoldungernes Land har i samarbejde med Vikingeskibsmuseet og Naturstyrelsen lagt to egnstypiske joller ud til rådighed for alle, der har lyst til en rolig rotur i den lille vig.

Traditionerne
holdes i live

Det er ikke nogle hvilke-som-helst joller, der nu skal

danne rammen om nye oplevelser på Roskilde Fjord.

De egnstypiske joller er klinkbyggede træbåde, og de er en del af en tradition, som gennem flere tusinde år har været afgørende for de nordiske folks tilknytning til havene omkring dem.

I små joller hentede fiskerne familiens livsgrundlag, og i større skibe sikredes handlen langs kyster og over Atlanterhavet.

Fælles for både de små joller og de store vikingeskibe er, at de er klinkbyggede.

For blot et halvt år siden blev Nordens klinkbyggede træbåde og traditionerne omkring dem officielt anerkendt af UNESCO som levende kulturarv.

Det at kunne bygge og bruge de nordiske, klinkbyggede både skal dermed bevares for eftertiden, og her kommer jollesamlingen ved Slusehuset ind i billedet.

Jollerne er bygget på traditionel vis af Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og et jollelaug skal passe og sejle de egnstypiske joller, som dermed bliver en del af den levende UNESCO-kulturarv i området.

Lån en
klinkbygget jolle

Jollerne ved Slusehuset er en del af et større projekt, som er støttet af VILLUM Fonden.

I projektet skal der blandt andet etableres toilet og undervisningsfaciliteter til børnehaver og skoleklasser omkring Slusehuset.

De klinkbyggede joller er tænkt ind i en undervisningssammenhæng, men to ud af de i alt tre joller bliver også tilgængelige for andre, der ønsker en traditionel og ”langsom” oplevelse på vandet i lettilgængelige rammer.

Jollesamlingen består som sagt af tre joller. To små faldbundede ro-joller og en stor, 16-fod Roskilde Fjord-jolle.

Sidstnævnte er en sejl-jolle med mast, som kan sejles af det jollelaug, der tilknyttes samlingen.

De to ro-joller, kan lånes af alle, til korte roture på eget ansvar. Det foregår ligesom med nationalparkens kanoer i Møllekrogen og Gershøj ved at man sender en sms til et nummer, der står på skilte ved jollerne.

Retur på mobilen kommer en kode, som skal bruges for at låse jollerne op.

Ved jollerne ligger både redningsveste og årer.

Man kan parkere ved Slusehuset, eller ved Naturstyrelsens parkeringsplads i den østlige del af Boserup Skov.

Jollerne ligger tilgængelige ved Slusehuset fra 15. juli og frem til slut oktober, hvor de tages op for vinteren.

Fjordlandet

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »