Rekordmild vinter ændrer foråret i haven

0

Haveselskabets havefaglige rådgiver guider til fem ting, man kan gøre nu, og fem ting, man ikke bør lade sig friste af.

HAVEN: Intet ved den forgangne vinter har været, som det plejer. Frosten er stort set udeblevet, gennemsnitstemperaturen ligger i nærheden af fem grader, og regnmængderne er historisk store. Det betyder, at mange planter er godt på vej til at springe ud, og at også roserne allerede står med spæde skud, fortæller Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

– Mange planter er længere fremme end normalt. Det betyder, at mange af de ting, vi normalt først ville gøre i haven om en måneds tid, kan vi gøre allerede nu,fortæller hun.

– Man kan klippe stauderne ned og beskære roserne nu, også selv om der måske er en smule frost på vej. Planterne er så småt begyndt at vokse, så det er også et godt tidspunkt at gøde græsplænen og sprede kompost i bedene.

 Selv om vejret er mildt, er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave, og længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som hornviol, stedmor og løgplanter lidt endnu.

Våd vinter kan føre til rådne planter
Vinteren har ikke kun været rekordvarm. Februar har slået rekord som den vådeste nogensinde herhjemme. Mange steder står der vand i haverne, andre steder er jorden utroligt våd.

– Den meget våde jord kan betyde, at nogle planter ikke klarer den. Selv store, veletablerede planter risikerer at rådne på grund af iltmangel, hvis rødderne står under vand for længe. 

– Har man nogle højt elskede planter, som står meget vådt, men som nemt kan tages op af jorden, kan man overveje at sætte dem i krukker, indtil det er tørt igen. Men de fleste planter kan ikke bare lige graves op, og så er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed og håbe det bedste, lyder rådet fra Louise Møller.

Mange haveejere planter nyt i foråret, men man bør vente, hvis jorden er meget våd. Meget våd jord klapper nemlig sammen, når man graver eller træder i den, og det ødelægger jordens struktur.

– En hurtig måde at tjekke det er, at se om jorden bliver til mudder eller sætter sig, når man går på den. Gør den det, skal man vente med at plante.

5 ting, man kan gøre i haven nu
1) Klippe stauder ned og beskære roser. 

Det gør ikke noget, at der måske er en smule frost på vej. Intet tyder på, at det er hård frost, og en lille smule tager planterne ikke skade af.

2) Gøde og sprede kompost.

Så snart planterne begynder at vokse, har de brug for gødning, så nu er et godt tidspunkt at gøde græsplænen og sprede kompost.

3) Forspire blomster og afgrøder.

Blomster til sommerhaven kan sagtens forspires nu, så de kan plantes ud i slutningen af april. Grøntsager som chili og artiskokker til køkkenhaven, kan også forspires nu.

4) Fylde krukkerne med sæsonblomster.

Stedmor, hornvioler, bellis og løgplanter kan tåle at stå ude i krukker nu, selv om temperaturerne stadig kan ramme frysepunktet om natten.

5) Plante hæk.

Det milde vejr betyder, at der ikke er frost i jorden, og man kan derfor fint plante gæk, træer og busker, så længe jorden ikke er alt for våd.

Deltag i debatten
Share.

About Author