Rejsegilde i SKibby

Rejsegilde i SKibby

SKIBBY: Fredag bød på et helt særligt rejsegilde, fortæller Jørgen Bech, der er formand for Plan & Miljøudvalget.

– Tre styk ekstremt energivenlige boliger er under opførelse på Dådyrvej. Som nogle af de allerførste boliger i kommunen får de et helt tag, der er fuldt belagt med solceller.

 Det er i alt cirka 125 kvadratmeter, som det meste af året producerer al den strøm, som de fremtidige beboere får brug for i dagligdagen. Endda så meget, at de også vil kunne oplade deres el-bil, hvis de har sådan en stående i garagen.

 Tagene leverer også energien til varmepumperne, som laver varmt brugsvand og til opvarmning. Husene er dog så godt isolerede, at behovet for opvarmning bliver minimalt.

 – Trods det positive gav det problemer med overhovedet at få lov til at lægge det klimavenlige tag. Den gældende lokalplan krævede røde tegltage, og et sådant el-tag fremstilles kun i sort. Det helt paradoksale var, at kommunen godt kunne give lov til at lægge de sorte solceller ovenpå et rødt tag. Det gav ingen mening.

 Derfor var det nødvendigt med politisk indgriben. Og udvalgsformanden kunne godt se, at der i fremtiden er brug for klimavenlige, el- producerende tage. Så han fik en dispensation i stand, så de tre energiproducerende huse nu er under opførelse.

I det indbyggede green-house med store glasflader kan de kommende beboere også dyrke grøntsager samtidig med, at de nyder varmen og solen.

Efter planen står de tre huse færdige sidst på året.

Andre artikler fra denne uge

Det gode Borgerforløb


Af journalist Conny Probst FREDERIKSSUND KOMMUNE: Byrådet har nedsat projektudvalget ”Det gode borgerforløb”. Opgaven for udvalget er at komme med

Læs mere »

Hærværk


Af journalist Conny Probst MØLLEKROGEN: ”Utroligt smukt beliggende bådelaug”. Sådan beskriver Havneguide.dk Selsø Møllekrogs Bådelaug. Den idyl blev ødelagt i

Læs mere »