Pluk lupinbuketter med hjem

0

Lupiner er smukke og invasive blomster, som man gerne må plukke, fortæller Danmarks Naturfredningsforening

NATUREN: Selvom skovbundens anemoner ville pynte i haven, eller orkideen gøgeurt ville se fantastisk ud i en vase på stuebordet, så skal man lade blomsterne stå i naturen. Men den regel gælder ikke for den smukke mangebladet lupin, der blomstrer netop nu.

Lupiner er måske blandt de smukkeste blomster, hvis man er til buketter og dekorationer. Og den gode nyhed er altså, at man meget gerne må plukke dem, når man møder dem i naturen og langs veje og stier. Dog ikke lupiner fra private haver eller marker.

Man kan blandt andet finde lupiner i grøftekanterne og langs veje i og nær byer og boligkvarterer. Frøene fra lupiner kan nemlig sidde fast i bilers dæk eller sprede sig med plantejord.

Lupinen er ikke hjemmehørende i den danske natur, men er omvendt en invasiv art, der har spredt sig fra haver og marker. Her kan lupiner i første omgang være sået som grøntgødning eller – typisk for haverne – fordi blomsterne er smukke at se på og så dufter de også godt.

Når først lupiner havner i naturen, så er de svære at slippe af med igen. Lupiner har nemlig tre store fordele, når det kommer til overlevelse:

De formerer sig let, når de kaster frø af sig i sensommeren.Deres rødder er tykke og stikker meget dybt. Derfor kan lupiner klare sig godt selv på meget tør og mager jord, fordi rødderne henter vand og næringsstoffer fra de dybere jordlag.

De gøder selv jorden omkring sig, fordi de kan fiksere kvælstof fra atmosfæren. 

Hiv hele planten op
Mangebladet lupin eller havelupin, som de fleste lupiner i Danmark er, er på Naturstyrelsens observationsliste over arter, som der skal holdes særligt øje med netop på grund af dens evne til at overtage pladsen fra andre arter. Når man plukker lupiner, så ryk gerne hele planten med op. Oprykning bør især foregå nu og ikke i sensommeren, da oprykning i sensommeren kan føre til spredning af lupiner, da frøene er modne her.

Deltag i debatten
Share.

About Author