Ny politisk aftale: Roskilde Fjord får stenrev

Ny politisk aftale: Roskilde Fjord får stenrev
Nørrerev. Foto: Karsten Dahl

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nationalpark Skjoldungernes Land vil genetablere flere stenrev
i Roskilde Fjord. Nu er finansieringen på plads.

ROSKILDE FJORD: I en ny politisk aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er der afsat knap 105 millioner kroner til at skabe mere vild natur til gavn for biodiversiteten i Danmark.

Fra denne pulje skal 10 millioner kroner gå til etablering af stenrev – og nationalparkens stenrevsprojekt i Roskilde Fjord er et af de to udvalgte stenrevsprojekter. Det glæder nationalparkchef, Anders Bülow.

Stenrev skaber mere liv
Stenrev er havets oaser. Her finder man et særligt rigt plante- og dyreliv. Makroalger hæfter på stenene og danner store tangskove. Muslinger, snegle og børsteorme trives på og under stenene, fisk kan gemme sig bag sten og tang og revene er opvækstområder for en masse fiskeyngel.

I Nationalpark Skjoldungernes Land har man længe arbejdet for at genetablere nogle af de stenrev, der fandtes i fjorden, før stenfiskeriet for alvor satte ind i slutningen af 1800-tallet.

Der findes stadig sten i Roskilde Fjord, men ingen eller kun få egentlige stenrev. Ambitionen er at genskabe to stenrev i indre Roskilde Fjord og dermed at styrke artsrigdommen og livet i fjorden. 

Roskilde Fjord er et udpeget Natura 2000-område, hvilket betyder, at der er et særligt rigt dyreliv, som skal beskyttes. 

I Roskilde Fjord gælder det især fuglene. I forbindelse med forundersøgelser til stenrev-projektet har forskere fastslået, at stenrevene ikke vil få negative konsekvenser for fuglene. Tværtimod kan et stenrev gavne flere fuglearter ved at øge deres fødegrundlag. Det gælder fx havørn, terner og stor skallesluger, som alle lever af fisk.

Placering er nøje udvalgt
Nationalpark Skjoldungernes Land har allerede gennemført flere forundersøgelser i forbindelse med stenrev-revprojektet.

Gennem forundersøgelserne har man dokumenteret, at der tidligere har været stenfiskeri i Roskilde Fjord, og at det derfor giver god mening at gennemføre et naturgenopretningsprojekt. Steder, hvor der tidligere har været stenrev, er blevet udpeget, og områderne undersøgt. 

Eksempevis har man undersøgt, hvor fjordbunden kan bære et stenrev, hvor man ikke generer sejlende, og hvor man ikke ødelægger eksisterende vigtige levesteder. 

På den baggrund har nationalparken udvalgt to lokaliteter, hvor stenrevene skal placeres. 

Det ene sted er ved Nørrerev ud for Gershøj. Det andet er ved Veddelev ud for Vigen Strandpark. 

Et tredje område ved Selsø Hage har også været i spil, men her fandt man i undersøgelserne ud af, at der lå nogle værdifulde muslingebanker, som man ikke ønsker at ødelægge.

Stenrev-projektet
I forundersøgelserne har man også udarbejdet et forslag til, hvordan revene kan designes. I forslaget ligger stenene oven på hinanden og skaber huler og passager mellem bunker af sten, hvor fisk og andre dyr kan gemme sig.

Revet ved Veddelev skal være et formidlingsrev, hvor man fra kysten kan svømme ud og opleve livet i fjorden med dykkerbriller og snorkel. Revet bliver som en labyrint, hvor man med egne øjne kan se, hvilken betydning et stenrev har for livet i vandet.

Med den nye politiske aftale har projektet taget et syvmileskridt videre. Nu skal man i Nationalpark Skjoldungernes Land i gang med at skaffe de nødvendige myndighedsgodkendelser og afholde informationsmøder, hvorefter arbejdet med at anlægge revene vil gå i gang. [/vc_column_text][vc_single_image image=”42973″ img_size=”800×1230 pixel” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Fårets Dag


Valnøddegården er den eneste gård i Nordsjælland, der har åbent på Fårets Dag. Af journalist Conny Probst SKIBBY: Lørdag den

Læs mere »

Havdal


Af journalist Conny Probst JÆGERSPRIS: På gården Havdal, hvor historie og natur mødes, tager kunstneren Jette Ellgaard og hendes far,

Læs mere »

Haveaffald


Som haveejer er man selv ansvarlig for at komme af med sit haveaffald.   Af journalist Conny Probst HUS OG

Læs mere »