Naturtræning er en stor succes

Naturtræning er en stor succes

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Idrætsforeningen Kreds 57/Ferslev har siden sommerferien haft hold med seniorer,
der hver mandag og onsdag træner krop og hjerne ude i naturen.

FERSLEV: Siden medio august har over 30 seniorer trænet både krop og hjerne i naturområder omkring Hammer Bakke og Svanholm Skovene i forbindelse med projektet Hold Hjernen Frisk Naturtræning. 

Projektet er støttet af Nordea-fonden og skal omsætte forskningsbaseret viden om at holde hjernen frisk hele livet til konkrete aktiviteter og udbrede den eksisterende viden. Målet er, at flere seniorer kan leve et aktivt liv i længere tid. 

Bag projektet står DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Glade seniorer
Seniorerne i Ferslev er begejstrede for projektet.

– Det er lidt som at få nye legekammerater. Som dengang man legede alle mulige udendørslege med sine kammerater og kom ind med blussende kinder, når det var blevet mørkt og bare glædede sig til at skulle ud igen dagen efter, fortæller 63-årige Nina Hassing fra Skibby og fortsætter: 

– Man tænker ikke ”træning”, selvom pulsen går op. Og de mange makker- og holdøvelser giver hurtigt nye bekendtskaber, og de sjove og til tider udfordrende mentale øvelser får tiden til at flyve afsted.

Flere af deltagerne giver udtryk for, at de oplever mere energi og overskud, sover bedre om natten, tænker klarere og ikke mindst oplever sig som en del af et større fællesskab. Mange giver udtryk for, at de rigtig gerne vil forsætte med naturtræning til foråret. 

– Vi har trænet i de mest naturskønne omgivelser i Hornsherred. Det er svært at beskrive, hvor skønt det har været at mødes med en flok dejlige mennesker hver mandag siden august, svinge med armene med udsigt over fjorden, fare vild i jagten eter poster i Lystskoven ved Svanholm og svømme i aftensolen i Isefjorden efter endt træning. Et par gange har vi endda nyde den medbragte aftensmad. Det særdeles vellykkede forløb skyldes vores træner, Britta Isaksens store engagement og meget velforberedte, alsidige og differentierede undervisning for både krop og hjerne. 

– Hun har fundet og udnyttet over syv forskellige steder, så begrebet naturtræning virkelig har givet mening, lyder det fra 70-årige Hanne Kristiansen, Vejleby og 65-årige Hanne Schneider fra Vellerup.

Kim Beck, 72 år fra Vejleby, tilføjer: 

– Siden starten på Naturtræningen har jeg generelt fået det bedre. Det mærker jeg som en øget friskhed og veloplagthed. Det opløftende ved Naturtræningen er, at vi er en hel gruppe mennesker i nogenlunde samme alder fra lokalområdet. 

– I naturen har man mulighed for at glemme hverdagens stress og jag og være nærværende og sanseligt tilstede. Det er svært ikke at være det, når man lader sig beruse af en duft eller den fantastiske udsigt, mærker vindens berøring på kinden eller når vi føler en form for genkendelighed med træet, der står fast forankret i jorden og breder sig med sin krone, forklarer Britta Gurli Isaksen.

Nye hold næste år
De to forløb, som Idrætsforeningen Kreds 57/Ferslev står for, afrundes med en test, hvor der måles, om deltagerne har forbedret deres form og mobilitet. 

Britta Gurli Isaksen håber og tror, at naturtræning også fremover er et tilbud i Kreds 57/Ferslev. 

– Det skal lige tales igennem med DGI og de andre partnere bag projektet. 

Parterne sigter på start af nye forløb næste år. 

– Det har været en kæmpe succes med fysisk træning, der kobles med hjernegymnastik. Det skal vi helt sikkert lave mere år i det kommende år, lover Peter Bennett, der er DGI Nordsjællands programleder for Inklusion og Seniorer.[/vc_column_text][vc_gallery type=”nivo” interval=”5″ images=”38319,38318,38317,38316,38315″ img_size=”800×400″ onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge