Nationalpark opfinder kano med cykelanhænger

Nationalpark opfinder kano med cykelanhænger

Ved Gershøj og Møllekrogen i Nationalpark Skjoldungernes Land ligger nu to kanoer med cykelanhængere – de første i verden. Kanoerne giver cyklister på Fjordstien en ny
mulighed for at skyde genvej over Roskilde Fjord.

HORNSHERRED: I Nationalpark Skjold-
ungernes Land på Midtsjælland finder man dybe skove, unikke fortidsminder og roligt vand i Roskilde Fjord, hvor fuglene trives på fjordens mange øer og holme.

De naturskønne omgivelser og korte distance til Roskilde og København gør området til et populært udflugtsmål og både vandre-
ruter og cykelruter bliver anvendt af mange.

En af disse cykelruter er Fjordstien, som går rundt om Roskilde Fjord. Nogle steder har det dog ikke været muligt at lade ruten følge fjorden, hvorfor den bevæger sig i en omvej ind i landet – blandt andet på strækningen mellem landsbyen Gershøj og den hyggelige bådeplads i Møllekrogen.

Derfor har Nationalpark Skjoldungernes Land opfundet en helt ny kano, som cyklende kan bruge til at skyde genvej over fjorden – med cyklerne.

En unik opfindelse
De nye kanoer består af en almindelig kano med en udrigger på siden. Normalt anvender man udriggere til kanoer for at give stabilitet, eksempelvis hvis man fisker fra kanoen.

I nationalparken opstod dog en kreativ idé – kunne man montere cykelstativ på udriggeren og dermed transportere to cykler med sin kano? 

Idéen blev testet og Friluftsrådet finansierede projektet, som viste sig at bære frugt. Det fortæller projektleder Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

– Kanoerne med cykelanhæng er meget stabile, også hvis man bare er på fisketur med ungerne. Men de giver altså helt nye muligheder for at tage cyklen med på kanotur.

Kanoerne, som nu ligger ved Gershøj og Møllekrogen, er – så vidt vides – de første kanoer i verden med cykelanhænger.

Fjordoplevelser til alle

Med de to nye kanoer kan cyklister i området skyde genvej over Fjorden, når de kommer ad Fjordstien – og derudover krydre cykelturen med en tur ud på Roskilde Fjord. 

Og det er ikke kun cyklisterne, der nu får mulighed for at opleve fjorden fra fjordsiden. Ud over de to kanoer med cykelanhængere, har nationalparken lagt yderligere fire almindelige kanoer ud, som alle kan låne kvit og frit.

– Vi vil gerne give alle mulighed for at komme ud på fjorden, også dem, der normalt ikke har adgang til en båd, eller overskud til at planlægge en tur på forhånd. Med kanoerne kan man få den oplevelse, hvad end man sejler mellem Møllekrogen og Gershøj med sin cykel, eller blot tager en lille rotur ud fra en af de to kanopladser, fortæller Mikkel Eeg.

Kanoerne ligger på stativer ved Gershøj og Møllekrogen, og er ikke til at tage fejl af med Nationalparkens logo. I Gershøj er det Gershøj Kro, som stiller areal til rådighed, og i Møllekrogen er det Selsø-Møllekrogen Bådelaug. 

Tillid til brugerne
For at låne kanoerne kræver det, at der medbringes en 20-krone, som man smider i for at låse kanoen op – ligesom i en indkøbsvogn. 20-kronen får man igen, når man afleverer kanoen og lægger den pænt på plads.

– Systemet med 20-kronen skal sikre, at kanoerne bliver trukket op og lagt tilbage på stativet, sådan at de ikke driver væk ved første højvande. 

– Alle årer og redningsveste er spændt fast i bunden af kanoen med gummistropper, så de ikke blæser væk, og det er afgørende, at brugere af kanoerne lægger alt pænt på plads, så det ikke forsvinder, siger Mikkel Eeg.

Kanoer, redningsveste og årer er dekoreret med nationalparkens logo, så man kan se, hvor det hører til. Men derudover beror projektet på tillid til brugerne.

– Projektet er inspireret af vandrehytter i Norge, hvor der tit står for eksempel en lille jolle til fri afbenyttelse. Den tillid til brugerne vil vi også gerne vise, og så håber vi, at det kan fungere. Hvis det kan lade sig gøre, vil vi se på, om det er muligt at lægge flere kanoer ud andre steder i nationalparken, fortæller Mikkel Eeg.

Kanosejlads må ikke forstyrre fuglelivet
Ud over kanoer, redningsveste og årer, har nationalparken udarbejdet nogle skilte med kort, som skal sikre, at dem, der låner kanoerne, også sejler forsvarligt i forhold til de regler og den sårbare natur, som findes ude på fjorden. 

For eksempel må man ikke sejle tættere end 50 meter på øerne fra 1. april til 15. juli.

Roskilde Fjord er nemlig udpeget som et fuglebeskyttelsesområde, fordi fjordens mange øer og holme er vigtige yngleområder for en lang række arter så som ederfugle, terner og klyder.

Mange af fuglene, som yngler i Roskilde Fjord, bygger deres reder i strandkanten. Det gør dem særligt sårbare over for forstyrrelser. Hvis fuglene bliver forstyrret, vil de flyve væk – og efterlade æg og unger som et nemt bytte for sølvmåger og andre rovfugle.

GPS skal spore færdsel
For at sikre fuglene mod forstyrrelser samler nationalparken derfor viden om, hvor kanoerne bliver sejlet hen. Det sker via sporingsenheder i alle seks kanoer.

De nye kanoer vil være til rådighed frem til 30. september, hvor de tages op for vinteren. Perioden falder ikke bare sammen med fuglenes yngletid, men også med fuglenes fælde-periode. 

Ligesom andre sejlende på Roskilde Fjord skal de nye brugere af kanoerne derfor også vide, at man skal sejle langt uden om flokke af fældende svaner og undgå at sejle direkte imod dem, selv på flere hundrede meters afstand.

Konceptet er først til mølle – det vil sige, at kanoerne ikke kan bookes. Med de mange mennesker i naturen, kan der derfor forekomme ventetid ved kanoerne, og det skal man tage med i sin planlægning.

Cyklister på Fjordstien kan heller ikke være sikret, at der ligger en kano med cykelanhænger klar ved eksempelvis Gershøj. Hvis kanoen allerede er sejlet til Møllekrogen, kan man risikere, at der ligger to i Møllekrogen og ingen i Gershøj.

Projektet er et samarbejde mellem Nationalpark Skjoldungernes Land, Lejre Kommune og Frederikssund Kommune, og det er støttet af Friluftsrådet. 

Alle parter glæder sig nu til at se, hvordan kanoerne bliver taget imod.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »