Mange har opdaget skovens helende effekt

Mange har opdaget skovens helende effekt
Foto: Steen Westh

SELSØ: Skovbegravelsespladser, naturterapi og skovbadning er blomstret op i de sjællandske skove. Men uanset formålet med et besøg i skoven, skal man kende reglerne, når man færdes under trækronerne.

Ifølge Dansk Skovforening har ni ud af ti danskere været en tur i skoven inden for det seneste år. Men for flere handler det ikke længere kun om en rask gåtur.

Skovbegravelsespladser, naturterapi og skovbadning er spiret op af skovbunden de senere år, også i skovene i Region Sjælland, der er vokset med godt seks procent på ti år og nu udgør 99.393 hektar.

Selvom en stor del af skovene er private, er det stadig tilladt at besøge mange af dem i dagtimerne, såfremt man holder sig på veje og stier.

Og det er blevet populært at besøge skovene for andet end den klassiske gåturs skyld.

Det oplever Johan-Philip von Malsen-Plessen, der er 10. generation og godsejer på Selsø Gods med omkring 400 hektar skov.

– Vi mærker det selv og taler med mange, der bruger skoven og oplever dens gode effekt på sjæl og sind. Når flere bruger skovene mere og til flere forskellige formål, er det endnu mere væsentligt at bevare respekten for skovens dyre- og planteliv, og det er uanset, om man besøger en begravelsesplads, holder picnic eller dyrker skovbadning, siger Johan-Philip von Malsen-Plessen, der har udlagt et stykke af skoven ved Selsø Gods til skovbegravelsesplads.

Som yoga

Modsat hvad navnet antyder, har skovbadning intet med blanke skovsøer at gøre.

Det er en slags yoga for sindet eller mental wellness, hvor man bader sine sanser i skovens indtryk.

Fænomenet hedder Shinrin Yoku og stammer fra Japan, hvor det kan ordineres af lægen til patienter med blandt andet stress eller depression.

Sådan bruger man skoven

Med den tiltagende brug er det ifølge Johan-Philip von Malsen-Plessen vigtigt at vide, hvordan man bør færdes i de danske skove.

– Som udgangspunkt er både de privatejede og offentligt ejede skove åbne for offentligheden, men det kan godt være undtagelser, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på skiltningen i den enkelte skov.

– Desuden er der nogle overordnede regler eksempelvis i forhold til færdsel, som man skal kende, siger Johan-Philip von Malsen-Plessen og anbefaler, at man følger Naturbeskyttelseslovens regler.

– I de offentlige skove er det tilladt at færdes døgnet rundt til fods. Dog er det ikke tilladt at passere stengærder, jordvolde og andre hegn, der afgrænser skoven.

– I de privatejede skove er det tilladt at færdes på anlagte veje og stier fra klokken seks om morgenen til solnedgang.

– Man skal holde afstand til bygninger og beboelse i de offentlige skove, hvor man ikke må komme nærmere end 50 meter. I privatejede skove er grænsen sat ved 150 meter.

-Den enkelte skovejer kan lukke for adgang på dage med jagt eller skovarbejde. Lukningen af et område ses på skiltning ved indgangen til skoven.

– Organiserede aktiviteter i privatejede skove kræver ejerens tilladelse, hvis der er over 30 deltagende – dog er grænsen 50 deltagende for skoleklasser, spejdergrupper og lignende.

For mere information se i Naturbeskyttelsesloven.

Andre artikler fra denne uge

Danmark Spiste Sammen


Fællesspisning af brændende kærlighed – uden rødbeder. SKIBBY: 54 deltagere havde fundet vej til Ældre Sagen Skibbys arrangement i samarbejde

Læs mere »