London-symfoni i miniformat

London-symfoni i miniformat
CoMa-kvartetten får hjælp af to musikere.

SELSØ: Man kan opleve det nyrestaurerede taffelklaver på Selsø Slot i en kammermusikkoncert den 19. juli.

Publikum vil blive fortryllet af musikken fra nogle af de mest betydningsfulde komponister i musikhistorien, herunder Mozart, Haydn, Johann Christian Bach og den sjældent opførte franske komponist Pierre Vachon.

Hovedattraktionerne ved koncerten er Selsø Slots nyrestaurerede engelske taffelklaver fra cirka 1820. Taffelklaveret har historisk betydning, da det blev brugt af Johann Christian Bach, Johann Sebastian Bachs yngste søn, som var en fremragende pianist og var med til at udbrede instrumentets popularitet.

Johann Christian Bach havde en international karriere som operakomponist og bosatte sig senere i England, hvor han optrådte som den første solist på et taffelklaver.

Det var også Johann Christian Bach, der introducerede Mozart for instrumentet, og de to komponister havde et livslangt venskab.

Symfonisk musik

Koncerten vil desuden inkludere Joseph Haydns symfoni nr. 104, kendt som ”London-symfonien”.

Før elektroniske musikanlæg var tilgængelige, var det ikke muligt at nyde symfonisk musik i hjemmet. Derfor var det ganske almindeligt at arrangere populære symfonier til forskellige kammermusikbesætninger.

Johann Peter Salomon arrangerede flere af Haydns symfonier for fløjte, strygekvartet og klaver.

Selsø Slots taffelklaver kan derfor have været brugt til netop denne type private opførelser.

CoMa-kvartetten, bestående af Fredrik From og Julia Dagerfelt på violiner, Rastko Roknic på bratsch og Kjeld Lybecker Steffensen på cello, vil optræde sammen med Irene Spranger på traversfløjte og Leif Meyer på taffelklaver.

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »