Lad kommunerne inddrive ejendomsskat

Lad kommunerne inddrive ejendomsskat

Med det nye system til boligbeskatning skal SKAT opkræve ejendomsskat. Men det er en dårlig idé, mener både Lejres borgmester og Borgerservice Danmark. For kommunerne er langt bedre end SKAT til at få pengene ind. Derfor retter de nu en appel til den nye regering.

LEJRE KOMMUNE: Landets kommuner er langt bedre end SKAT til at opkræve restancer i boligskatterne. Det viser erfaringerne siden 2017, hvor kommunerne overtog opgaven fra staten.

I Lejre Kommune er restancerne faldet fra 2,7 millioner kroner ved udgangen af 2016 til cirka 236.000 kroner ved det seneste årsskifte. I Roskilde Kommune er gælden faldet fra 6,2 millioner kroner til tæt på nul i samme periode.

– Det viser, at det nytter at lægge opgaven lokalt. I kommunerne har vi både incitamentet og redskaberne til at få restancerne indkrævet. Derfor virker det helt tosset, hvis opgaven skal tilbage til SKAT, lyder det fra borgmester Carsten Rasmussen.

Han bakkes op af Borgerservice Danmark, som er foreningen for landets Borgerservice-chefer. Borgerservice Danmark har set på udviklingen i restancer ejendomsskatterne på landsplan, og her tegner sig et fald på hele 90 procent i gennemsnit.

– Der er jo et stort pres på økonomien, både hos os og i alle andre kommuner. Ejendomsskatterne skal finansiere velfærd – fra børnepasning til ældrepleje og idrætsanlæg. Derfor er det afgørende, at pengene kommer ind, fortæller borgmesteren. Det er teknik, der er grunden til, at inddrivelsen nu igen er på vej til at blive en statsopgave: Som en del af det nye boligskat-system skal både grundskyld og ejendomsværdiskat stå på borgernes samlede skatteopgørelse. I dag opkræver kommunerne pengene to gange om året.

– Jeg håber virkelig, at den nye regering vil genoverveje den beslutning. Hvis gælden igen får lov at stige, vil det ramme kernevelfærden i kommunerne. Det er jo rigtige penge, understreger han.

Andre artikler fra denne uge

Mod højere luftlag


Modelflyvningens dag finder sted søndag 26. maj 2024. JÆGERSPRIS: Hvert år fejres Modelflyvningens dag. I år falder dagen søndag 26.

Læs mere »