Kronprinsens Sirius-slæde blev bygget i Venslev

Kronprinsens Sirius-slæde blev bygget i Venslev

SKIBBY: 65 medlemmer af Skibby Aktive havde en spændende aften, da foreningen i sidste uge havde arrangeret mad og vin m.m. og inviteret medlemmerne til at høre Sirius manden Steen Broen Møller fortælle om sine fantastiske oplevelser i Grønland. Som Sirius mand, men især som deltager på Kronprins Frederiks slædetur i Nordgrønland i år 2000.

En fire måneders slædetur for fem mand og 36 hunde.

– Det var interessant at få at vide, at de selv byggede deres slæder – ”Nordenvinden”, ”Nordlyset” og ”Nordstjernen”- i Venslev hos tømrerfirmaet ”Venslev bygger med Træ”, fortæller formand Morten Kremmer.

Tømrerfirmaet har i mange år bygget hytter for Sirius patruljen og står for modernisering af hytter og forhold.

– Det var en fantastisk aften for medlemmerne med mange sjove og spændende fortællinger og billeder af den storslåede natur i Grønland. Kronprinsen holdt sin 32 års fødselsdag undervejs på turen, og her fik medlemmerne nogle sjove historier om, hvordan den foregik.

Ekstrem kulde

Kronprinsen og hans fem rejsefæller tilbagelagde omkring 3.500 kilometer fra Qaanaaq til Daneborg, som er et fuldstændig øde polarområde i Nordgrønland.

Den værste fare på turen var vejret, som kan skifte hele tiden, med masser af snefald, orkan og ekstrem kulde. Minus 40-50 grader er helt normalt, og når det så tilmed stormer, så er det koldt

– Slæderne blev bygget af gammelt asketræ uden et eneste søm i træet. Alt er bundet sammen med nylonsnor for at sikre bevægelighed, forklarer Morten Kremmer.

Tre kongelige besøg

Tømrerfirmaet i Venslev har et fast samarbejde med blandt andet Slædepatruljen Sirius og Danmarks Miljøundersøgelser/Aarhus Universitet om opgaver i det arktiske, fortæller Peter Schønnemann.

– Det var en stor oplevelse, da Kronprins Frederik byggede sin slæde hos os.

– Hans Kongelige Højhed og resten af slædeholdet på Sirius 2000 skulle bygge deres tre slæder i vores værksted, og k​ronprinsen var – i al hemmelighed – på besøg i Venslev tre weekender i 1999, fortæller Peter Schønnemann.

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »