Kampen for kommunen: Heidi Jørgensen

Kampen for kommunen: Heidi Jørgensen
Heidi Jørgensen stiller op for at give borgerne i hele kommunen en stemme. Hun vil stille kritiske spørgsmål til embedsværket, stå ved sin politik og ikke gamble med borgernes helbred. Privatfoto

Af Tomas Skov

KOMMUNALVALG: Hvordan vil du konkret sikre, at borgere med handicap ikke blot bliver set som en udgiftspost, men som en ressource i kommunen – både socialt og økonomisk?
– Først ved at skabe små opgaver og frivillige stillinger, hvor ældre og borgere med handicap kan bidrage med det, de har overskud til – fx som besøgsvenner, værter i kulturhuse, have hjælpere eller mentorer. Dernæst ved at indgå aftaler med lokale virksomheder om at ansætte borgere med handicap i fleksible stillinger – understøttet af kommunen med mentorordninger, transporthjælp og personlig assistance. Jeg vil udarbejd lokale analyser, der viser hvordan investering i tilgængelighed og aktiv deltagelse sparer penge på pleje, sundhed og ensomheds relaterede problemer samt inddrage ældre og handicappede direkte i udviklingen af nye velfærdsteknologier, sundhedsydelser eller byrumsdesign. Endelig skal der arbejdes mere på tværs af forvaltninger, så borgeren oplever en fælles indsats og ikke kassetænkning.

Der er meldinger om manglende tid og kvalitet i plejen til borgere med handicap. Hvilke tiltag vil du arbejde for, så disse borgere oplever en anstændig hverdag med den respekt og omsorg, de har krav på?
– Det handler om basale rettigheder og værdig behandling..Borgerne skal have ret til faste kontaktpersoner, og vi skal sørge for, at borgere har en kendt og fast kontakt i kommunen – fx i hjemmeplejen eller sagsbehandlingen – for at undgå skift og følelsen af at være en ’sag’ Der skal desuden udformes lokale kvalitetsstandarder for omsorg, som borgerne selv har været med til at definere – fx om tid til nærvær, respektfuld kommunikation og fleksibilitet. Vi skal bekæmpe minuttyranni ved at sikre, at der er tid nok til menneskelig kontakt – ikke kun praktisk hjælp. Der skal Inkluderes sociale behov som en del af indsatsen, og der skal oprettes obligatoriske kurser for kommunens medarbejdere i etisk og respektfuld kommunikation Endelig skal der evt. oprettes et lokalt organ med repræsentanter fra målgruppen, pårørende og medarbejdere, der rådgiver om etiske spørgsmål og værdighed i mødet mellem borger og system

Hvordan vil du sikre, at de mindre bysamfund i Frederikssund Kommune – som fx Skibby, Slangerup og Jægerspris – får den politiske og økonomiske opmærksomhed, de fortjener?
– Der skal oprettes lokalråd med reel indflydelse. Formalisér lokalt valgte råd i Skibby, Slangerup og Jægerspris med høringsret, initiativret og et årligt budget til mindre projekter. Giv dem taletid i byrådet. Der skal videre udarbejdes en politisk strategi, der sikrer, at investeringer og udviklingsprojekter fordeles geografisk – med bindende målsætninger for de mindre byer. Og så skal vi udpege særlige vækstområder i fx Skibby og Slangerup, hvor man målretter investeringer i infrastruktur, erhverv og kultur samt gør det attraktivt at bosætte sig. Der skal i de kommende budgetforhandlinger sørges for, at alle mindre byer har velfungerende, tilgængelig og hyppig offentlig transport – særligt vigtigt for ældre og unge

Vil du arbejde for at decentralisere flere beslutningsprocesser, så lokalsamfundene får mere indflydelse på deres egen udvikling? I så fald – hvordan?
– Jeg mener helt klart, der skal mere selvbestemmelse til de små bysamfund, så det ikke kun er Vinge der er topprioritet. Der skal oprettes Lokale Budgetter (borgerstyrede midler), og der skal afsættes en fast økonomisk ramme til hvert lokalområde, hvor borgerne selv stemmer om eller foreslår, hvordan midlerne bruges. Vi skal give lokale biblioteker, borgerhuse eller fælleshuse status som mini-borgercentre, hvor borgerne kan få rådgivning, støtte og indflydelse lokalt. lokal involvering i anlægs- og udviklingsprojekter. Før kommunen sætter større projekter i gang, (fx skoleombygning/lukninger, boligbyggeri, trafikændringer), skal lokalområdet høres aktivt,og de skal kunne påvirke projektets udformning. der skal gives bysamfundene indflydelse på prioritering af fx cykelstier, trafikregulering, busruter, gennem årlige dialogmøder og lokale brugerundersøgelser.

Med den stigende centralisering af sundhedstilbud mod Hillerød – hvordan vil du sikre, at borgere i de yderste dele af Frederikssund Kommune stadig har adgang til hurtig og kvalificeret sundhedsbehandling tæt på deres hjem?
– Først og fremmest synes jeg, det er meget ærgerligt at Frederikssund sygehus skal lukke som sygehus, Borgerne i kommunen møder ofte en lukket akutklinik pga. manglende personale, trods at lukningen først skal træde i kraft slut 2027. Da spørgsmålet jo ligger hos regionerne, mener jeg, vi bør iværksætte lokale tiltag såsom etablering eller udbygning af lokale sundhedshuse. Vi skal undersøge og iværksætte mulighed for sundhedshus med tværfaglige tilbud i fx Skibby og/eller Slangerup. Vi skal inddrage almen praksis, kommunale sundhedstilbud, fysioterapi, jordemødre, psykologer mv. og indføre mobile sundhedstilbud med udkørende funktioner til kontrol, blodprøver, vaccinationer og lettere behandling. Vi skal opsætte digitale sundhedsrum i borgerhuse og biblioteker i yderområder med mulighed for videoopkobling til læger og sygehuse samt tilbyde teknologisk støtte og udstyr til borgere med kroniske sygdomme. Vi skal have styrket sundhedstransport og flexkørsel samt udvide og forbedre eksisterende transportordninger til sundhedstilbud – særligt for ældre, handicappede og borgere uden bil. Midlerne foreslås afsat som del af sundheds- og velfærdsbudgettet 2026.

Heidi
Heidi Jørgensen stiller op for at give borgerne i hele kommunen en stemme. Hun er 53 år og bor i Gerlev, hvor hun er gift, og har to voksne børn samt to børnebørn og endnu et på vej. Heidi Jørgensens hverdag er på Nordsjællands Hospital, primært Frederikssund, hvor hun er administrativt ansat. Fritiden går meget i haven og på at rejse, samt kvalitetstid med famillien. Hun er udpeget til bevillingsnævnet hvor hun har siddet den sidste valgperiode.

– Min holdning er at DF’s politik skal kunne afspejles i de handlinger, man fortager i hele valgperioden og ikke kun i valgkampen. Vi skal sætte alle kommunens borgerne på dagsordenen og ikke kun hovedbyen Frederikssund og Vinge, siger Heidi Jørgensen.

Andre artikler fra denne uge

Skibbyhold klar til VM


SKIBBY: I sidste weekend var “landsholdet” i voltigering, fra Skibby Ride-og Voltigeklub, til stævne i Sverige – sidste generalprøve inden

Læs mere »