Frederikssund kommune skal ikke være ”forsøgskanin”

Frederikssund kommune skal ikke være ”forsøgskanin”

Læserbrev

Af Susanne Bettina Jørgensen, Frederikssund Byråd (A),
Formand for Omsorg og Ældre

1.januar 2025 trådte lov om lokalplejehjem i kraft. Det giver kommunerne mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til en ny type plejehjem, nemlig lokalplejehjem. Et lokalplejehjem er et kommunalt aktieselskab, der oprettes på privatretligt grundlag, som sikrer, at plejehjemmet kan drives med de samme frihedsgrader som et privat friplejehjem. Byrådet er øverste myndighed, og har derved ansvaret som ejer og som tilsynsførende. Byrådet skal udpege en professionel bestyrelse på 4 medlemmer – en fra kommunen og tre fra lokalsamfundet/erhvervslivet. Herudover kan yderligere vælges en medarbejderrepræsentant. Bestyrelsen får ansvaret for plejehjemmets drift og økonomi, mens byrådet fortsat har ansvaret for visitation, finansiering og forsyning. Bestyrelsen vil få vederlag, som besluttes på generalforsamling – vederlaget tages fra plejehjemmets driftsbudget. Lokalplejehjemmet kan sælge tilkøbsydelser, som de skal føre regnskab over, og desuden kan over- eller underskud overføres fra år til år. Ved evt. konkurs hæfter byrådet(kommunen) for sit indskud og er forpligtiget til at sikre, at alle beboere får anden plejebolig og samme hjælp.

Frederikssund kommune var den første kommune, der fik et privat friplejehjem. Det er ikke forkert at sige, at vi var forsøgskaniner på godt og ondt. Lovgivningen var ikke på plads, og der har været og er fortsat mange udfordringer. Ideen bag de nye lokalplejehjem er at få privatiseret endnu mere af ældreområdet. At give de ældre mulighed for at købe sig til flere ydelser, og at ”frisætte” plejehjemmet for kommunens politikker fx om det gode måltid/kostpolitik. For mig at se, er det endnu et skridt mod mere ulighed. Dels har rigtig mange ikke mulighed for at tilkøbe sig ekstra ydelser, og dels vil en bestyrelse være langt fra de mange beboere og deres ønsker og behov. Høj grad af selvbestemmelse og indflydelse skabes ikke ved, at en bestyrelse af virksomhedsejere og andre sidder og bestemmer. Høj grad af selvbestemmelse og indflydelse sker ved at involvere de nære relationer og pårørende, og ikke mindst ved at et plejehjem ledes og drives af fagfolk, der bl.a. via deres uddannelse og kompetencer indenfor især sundhed og pædagogik kan forstå og støtte de mange ældre plejehjemsbeboere, der pga. især demenssygdomme har brug for de rette kompetencer omkring sig, også ”på toppen”.

Så nej tak til et lokalplejehjem i Frederikssund kommune og dermed også nej tak til endnu en gang at være forsøgskanin..

Andre artikler fra denne uge

Skibbyhold klar til VM


SKIBBY: I sidste weekend var “landsholdet” i voltigering, fra Skibby Ride-og Voltigeklub, til stævne i Sverige – sidste generalprøve inden

Læs mere »