Folkemøde 2020 Plan B

Folkemøde 2020 Plan B
Bjørn Tving Stauning og Bertel Haarder fotograferet ved Folkemødet på Bornholm sidste år. Foto: Lone Schrøder

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Frederikssund Klimaforening var i samarbejde med Klimabevægelsen i Danmark primus motor for et stort fælles klimatelt for 20 klimarelaterede organisationer på Folkemøde 2020 på Bornholm. Coronavirus lagde det hele ned. 

FREDERIKSSUND KOMMUNE: Men allerede få uger efter aflysningen besluttede man at  gennemføre Folkemøde Plan B. Arrangørerne har  nemlig fået fondsmidler til til at leje sig ind i et tv-studie i København og sende hele programmet som live stream til internettet. 

Kontaktfladen er i hundredtusindvis af SoMe-brugere og de mange engagerede mennesker, der færdes på diverse hjemmesider med klima eller energi som tema.

– Det er klart, at tre dage med ni timers massiv live-stream fladskærms-tv på internettet ikke har helt den samme gennemslagskraft, som et tredimensionalt folkemøde med is, pølser og hornmusik, siger Bjørn Tving Stauning fra Frederikssund Klimaforening. Men det er det ypperste, vi kan levere i den nuværende situation for et begrænset budget. 

Handleplaner og visioner
Klimaudfordringerne har efterhånden fået plads i manges bevidsthed. I dag er der en udbredt folkelig forståelse for, at problemerne ikke bare forsvinder af sig selv. 

I græsrods-miljøet mener man, at tiden for chok- og rædselsreportager er forbi. I stedet skal der diskuteres handleplaner, visioner og frem for alt: Værktøj.

– De organisationer,  der medvirker på net-platformen, er primært groundet fra forskningsmæssige miljøer – mindre i det politiske segment, fortæller Bjørn Tving Stauning.

– Der er overskud af viden – men underskud af indflydelse. Selvom politikerne siger, at man ikke kender metoderne til de sidste 5 procent CO2-reduktionen på 70 procent – så kender vi jo udmærket 60 procent af redskaberne. Det bør de lyttte til.

– Mange – især de yngre årgange – havde en forventning om, at der efter valget ville komme visionære udspil om, hvordan vi konkret kommer i gang med at omstille samfundet til bæredygtighed på alle niveauer. I stedet forsvandt den politiske dagsorden bag Christiansborgs tykke mure, hvor politikerne gav sig til at forhandle bag lukkede døre. Glemt var den folkelige inddragelse.

Det har altid været vanskelig at insistere på klimadebat, når det ikke er et politiske emne, mener Bjørn Tving Stauning.

Corona kontra klima
Siden kom coronaen, og alle medier blev optaget med dækning af, hvad der handlede om liv og død.

– Det er absurd at diskutere, om klimaforandringer er vigtigere end corona. Men vi må fastholde den faktuelle viden, vi er i besiddelse af:  Mens coronaen er overstået om et år eller to, vil klimaet risikere at være forandret i detnæste århundrede.

– Samtidig har coronaen lært os, at selvom mange ting bliver forandret, går hele verden ikke i stykke, konkluderer Bjørn Tving Stauning.

Man kan se debatterne live på nettet den 11. til 13. juni mellem klokken 10 til 19 – på www.klimatelt.dk   

Alle debatter udkommer også som on-demand, så man kan se dem når man har lyst.[/vc_column_text][vc_single_image image=”42846″ img_size=”800×600 pixel” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »