Et stærkere og mere sam- arbejdende byråd fremadrettet…

Et stærkere og mere sam- arbejdende byråd fremadrettet…

LÆSERBREV

Af Michael Tøgersen
byrådsmedlem (løsgænger)

Borgmesteren inviterede fra byrådsårets start til seminar om samarbejde. Vi har efterfølgende været på seminar med samme tema for udvalgenes for- og næstformænd. Gode seminarer, og jeg kan tale for udvalget Job, Erhverv & Kultur, hvor jeg er formand, da vi har fået etableret et godt samarbejde i formandskabet.

Samarbejdet på tværs i byrådet er dog ikke kommet op på den ”store klinge”.

Der har været tendens til rød/blå blokpolitik, hvor helt centrale beslutninger er stemt igennem med stemmerne 12/11.

Det er skidt for samarbejdet.

Det er skidt for demokratiet, når 52 procent af vælgernes stemmer beslutter.

Det er også skidt for forankringen, fordi et fremtidigt byråd vil udfordre snævre beslutninger. Det er vigtigt, der samarbejdes om væsentlige ting.

Det er, hvad borgerne kan forvente af et byråd. Det påvirker eksempelvis investorer i Vinge, hvis de er usikre på, hvad vi vil, og det er ekstremt vigtigt, når vi skal have vores flere hundrede millioner tilbage i kommunekassen.

De såkaldte blokke:

Rød: Enhedslisten (1), SF (2), Socialdemokratiet (7), Fjordlandslisten (1), De Radikale (1) = 12

Blå: DF (1), Ny Borgerlige (1), De Konservative (2), Venstre (5), Løsgængere (2) = 11

Vi skal væk fra blokpolitik. Det er ødelæggende for samarbejdet og demokratiet, men jeg anvender stadig begrebet her.

Er blå blok blevet svækket med os to løsgængere? Min påstand er tværtimod. Venstre er blevet svækket med 29 procent færre mandater, og nu er det ikke længere naturligt, at en fremtidig blå borgmester er fra Venstre, for der er et blåt flertal udenom Venstre (6/5).

Det giver sig selv, at der er udfordringer i Venstre, selvom Venstre påstår det modsatte, for det er bestemt ikke hverdagskost, at en formand, to byrådsmedlemmer og andre tillidsvalgte vælger at forlade partiet næsten samtidig.

Venstres udfordringer har påvirket indsatserne i byrådet, for hvordan fører man oppositionspolitik, så man står stærkest til næste valg?

Nogen synes, man konstant skal udfordre. Andre synes, man skal arbejde konstruktivt og søge indflydelse.

Vi to løsgængere er ikke længere bundet af at skulle stemme sammen i en stor gruppe med til tider forskellige holdninger, hvor strategi til tider betyder mere end sagen.

Vi kan nu navigere fleksibelt efter, hvad vi mener, der tjener borgerne og kommunen bedst, uden at være påvirket af at skulle drive hård oppositionspolitik.

Det, tror jeg, vil tjene borgere og kommune bedre end hård blokpolitik.

Læserbreve

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »