Dukkemuseet fylder 30 år

Dukkemuseet fylder 30 år

Af Conny Probst


SKULDELEV:
På Fasanvej 5 kan man se alt det, børn har leget med i over 100 år. 

Skuldelev Dukkemuseum og Legetøjssamling blev stiftet i 1989 og er 100 procent privatejet. Her er alt i dukker, påklædningsdukker, dukkekomfurer og dukkehuse med alverdens tilbehør, som afspejler tiden fra dengang, oldemor var barn. 

Museet indeholder tillige en stor mængde drengelegetøj så som modelbiler, modeltog, tinsoldater, bondegårde og meget mere. 

– Vi mener, at vi har Danmarks største privatejede samlinger af legetøj, blandt andet mere end 8.000 dukker fra cirka 1830 til 1950. Og vi er det eneste museum på Sjælland med så stor en legetøjssamling, fortæller Harly Skjold Paaske . 

Nye dukker
Forleden blev samlingen udvidet med to dukker, der har været brugt som rekvisitter i ”Lykke-Per”-serien af Bille August på TV2. 

Lykke-Per er Henrik Pontoppidans berømte udviklingsroman om den jyske præstesøn Per Sidenius’ søgen efter det  lykkelige liv. Forfatteren modtog i 1917 modtog Nobelprisen i litteratur for sin autentiske skildring af dagliglivet i Danmark. Blandt andet i novelle-samlingen ”Fra hytterne” og romanen ”Det forjættede land”, der er inspireret af dagligdagen blandt landbefolkningen og oplevelser i årene, hvor Henrik Pontoppidan boede i Østby med sin familie.

– Den ene af dukkerne er en såkaldt skulderdukke, dvs. uden krop. Den anbringer jeg sammen med lignende dukker. Den anden skal repareres, før den kan udstilles. Jeg overvejer at sætte et nyt hoved på den; jeg har nogle stykker liggende, siger Harly Skjold Paaske. 

I løbet af vinteren, hvor museet har været lukket, er der blevet indleveret forskellige dukker. 

– Så må de andre dukker rykke lidt tættere sammen. Alternativt skifter jeg dem ud, hvis de nye eksemplarer er bedre end dem, jeg har i forvejen, fortæller han.

Skuldelev Dukkemuseum åbner den 1. marts. Den 22. marts har museet eksisteret i 30 år.

Andre artikler fra denne uge