Dorader – fisk på grillen

0

Denne gang blev jeg udfordret af avisen, for man ville gerne have en opskrift på fisk til grillen. 

Indrømmet – jeg er IKKE den store fiske spiser – det er min bedre halvdel dog – og plager for at få fisk en gang om ugen – og det lykkes næsten altid. Men det bliver det klassiske med laks i fløde med frisk pasta – eller et stykke torsk eller rødspættefilet. Så jeg var lidt på herrens mark, indtil det slog mig – at jeg selvfølgelig kunne ringe til min slagtermester Jens, der i øjeblikket turnerer landet rundt på ferie med Nina, Julia og lille Johan.  Jens er en ørn til mad og grill – og ikke mindst fisk. Så jeg ved ikke hvorfor jeg lige skulle have denne opskrift – men en udfordring var det, det der med at få en hel fisk og så gå igang …. Det lykkedes, dommen kommer sidst i artiklen. 

 Jens foreslog Doraden – eller havbrasse, som den også kaldes. En delikatesse i Sydeuropa. Fisken har saftigt kød og ganske smagfuldt. 

Sådan gør du:
Doraden åbnes i bugen med en meget skarp kniv. Indmad fjernes og fisken renses og skylles. Lav 3 ridser på hver side af fisken. Ca 1/2 dyb – og fyld med frisk dild. Gnid fisken godt med flagesalt. Bland blød smør med finthakket persille og smør fisken godt indvendigt. Put desuden 2-3 skiver økologisk citron i fisken. Stil tilbage i køleskab.

Grøntsager klargøres. Klip toppen af gulerødderne så der er et par cm tilbage af det grønne. Læg dem i et fad og hæld akaciahonning over og krydr godt med salt og friskkværnet peber. Skær squashen ud i ca 4 cm stykker. Pensl med god olivenolie blandet med presset hvidløg og salt samt peber. Bøftomaterne halveres på den brede side. Krydr med salt, peber og finthakket Timian. 

Dorader grilles på indirekte varme i ca 15 minutter (til kødet slipper benene, ellers lidt længere) og grøntsagerne grilles i ca 15-20 minutter og vendes løbende. 

Min dom over fisken er klar – det er et hit. Jeg nedbrød lidt af mine fordomme om fisk og grill – og gør det gerne igen. Vi drak et tørt glas Chablis til fisken og tilbehøret. Jeg må komplimentere tilbehøret – det tog ikke oplevelsen fra fisken – men rettede smagsoplevelsen over mod den i øvrigt meget velsmagende fisk.

Velbekomme – og god sommer.

Poul Cullura – Købmand 
Tidligere chef hos Claus Meyer, Gastronomisk Chef for det Kongelige Teater.
Stifter af Restaurant Ofelia. Udgivet kogebogen Ofelia. Købmand Meny Skibby

 

dorado01_meny_poul_opskrift
dorado
Deltag i debatten
Share.

About Author