De levende julegaver må ikke ende i naturen

De levende julegaver må ikke ende i naturen
Det er generelt en dårlig ide at give kæledyr som julegave. Får man eksempelvis en skildpadde, man ikke vil have, må man aldrig sætte den ud i naturen. Der vil den optræde invasivt. Foto: AI-genereret illustration ChatGPT4/DALL-E.

NATUREN: Hvis julegaven er et kæledyr, som du eller din familie ikke vil have, så skal du sørge for, at det får et andet hjem eller bliver aflivet.

Det er forbudt at sætte kæledyr ud i naturen, fortæller Miljøstyrelsen.

Får man et dyr forærende, som man ikke vil have, har man pligt til enten at skaffe dem et nyt hjem eller sørge for de bliver aflivet i henhold til Dyreværnsloven.

Man må aldrig sætte et kæledyr ud i naturen.

følge Naturbeskyttelseslovens §31 er det er direkte ulovligt at udsætte dyr som ikke er naturligt hjemmehørende, og desuden er det i mange tilfælde uetisk og synd for dyret.

Kæledyr kan være invasive i naturen

Sætter man æledyr ud naturen, risikerer man enten, at de dør af sult, fordi de ikke selv kan finde føde, eller, at de optræder invasivt og gør skade på naturen.

Nogle arter klarer sig alt for godt i dansk natur og kan derved være en trussel mod hjemmehørende arter.

De kan for eksempel smitte med sygdomme, som hjemmehørende arter ikke kan overleve.

De kan være konkurrenter til den samme føde eller eventuelt æde hjemmehørende arter, som derved kommer i fare for at uddø.

– Vi har set mange eksempler på, at folk har udsat dyr som skildpadder, kaniner eller akvariefisk, der påvirker hjemmehørende arter i naturen. I de fleste tilfælde sker det af uvidenhed og i god tro, men det er ikke desto mindre ulovligt og kan desværre gøre stor skade på naturen, fortæller Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsens team for invasive arter.

Skildpadder – terrapiner – kan ikke formere sig i den danske natur, men de kan blive op til 20 år gamle, og da de spiser padde- og fugleæg, truer de den hjemmehørende natur, hvis de bliver sat ud i en sø eller et vandhul.

Kaniner er dygtige til at grave gange, og derved kan de ødelægge et naturområde og nogle akvariefisk kan sprede sig og fortrænge naturligt hjemmehørende arter.

Samtidig kan eventuelle akvarieplanter også komme med i søen, når guldfisken slippes fri, og de kan have en særdeles negativ indvirkning på naturen.

Hvordan kommer jeg af med mit kæledyr?

Hvis man ikke længere kan tage vare på sine kæledyr eller sine akvariefisk, har man pligt til at sørge for, at de får et nyt hjem eller bliver aflivet i henhold til dyreværnsloven.

Man kan finde flere oplysninger hos Dyrenes Beskyttelse eller Dyreværnet

Er kæledyret er omfattet af EU-forordningen for invasive arter, kan man indlevere det til en række organisationer, som har indgået en modtageraftale med Miljøstyrelsen.

Andre artikler fra denne uge