Danmarks kæmpesten

Danmarks kæmpesten

Af journalist Conny Probst

FREDERIKSSUND: Tirsdag den 30. januar holder Henrik Jønsson Granat foredrag om Danmarks kæmpesten.

Danmarks kæmpesten ligger spredt ud over landet som monumentale hilsner fra dengang, indlandsisen skabte landskabet. Således også på Sjælland.

Der er tre i Frederikssund kommune: Dronningens Broche i Jægerspris, Ferslev-stenen og Sjællands længste sten på Stenø ved Tørslev Hage lige nord for broen.

En kæmpesten er mere end fire meter på længste led. Kæmpestenene har hver især en geologisk historie at fortælle, som tit begynder i maven på en bjergkæde og slutter, da de blev vristet løs af indlandsisen, som herefter fragtede dem til Danmark.

Henrik Jønsson Granat er cand.scient. fra Aarhus Universitet og geolog i GEUS Boreprøvelaboratorium, København og har med jordbundsprøver og kæmpestensprojektet rejst Danmark tyndt. Han er leder af Projekt Kæmpesten i Danmark.

Foredraget er arrangeret af Folkeuniversitetet i Frederikssund og foregår i Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6 i Frederikssund. Billetter kan købes på foreningens hjemmeside eller ved indgangen.

Andre artikler fra denne uge

Det gode Borgerforløb


Af journalist Conny Probst FREDERIKSSUND KOMMUNE: Byrådet har nedsat projektudvalget ”Det gode borgerforløb”. Opgaven for udvalget er at komme med

Læs mere »

Hærværk


Af journalist Conny Probst MØLLEKROGEN: ”Utroligt smukt beliggende bådelaug”. Sådan beskriver Havneguide.dk Selsø Møllekrogs Bådelaug. Den idyl blev ødelagt i

Læs mere »