Bolighjælp til fugle og frøer

Bolighjælp til fugle og frøer
Eskilsø fra luften, Foto: Weibel Media

Den Danske Naturfond har bevilliget 1,4 millioner kroner til et stort naturprojekt, som skal give naturen på Eskilsø i Roskilde Fjord en hjælpende hånd
HORNSHERRED: Nu får planter, fugle, padder og insekter på Roskilde Fjords største ø, Eskilsø, snart bedre levevilkår.
Eskilsø er en rigtig naturperle i det smukke fjordlandskab mellem Frederikssund og Roskilde, og øen har særlig stor betydning for en række arter af både ynglende og rastende eng- og kystfugle. Øen besøges kun af relativt få mennesker. Det har været med til at sikre et fredeligt fugleparadis midt i Roskilde Fjord.
Med et omfattende naturprojekt skal naturen på Eskilsø bevares og udvikles til gavn for flere vilde dyr og planter – og til glæde for de besøgende.
Bag projektet står Erick og Ingrid Struckmanns Naturfredningsfond i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land, Frederikssund Kommune og bevillingsgiver Den Danske Naturfond.

Bedre levesteder
Projektet omfatter en række indsatser, som skal understøtte vigtige naturtyper på Eskilsø. Her skal være flere strandenge, ferske enge, overdrev, krat, vandhuller og søer. Hele området skal afgræsses med kreaturer og heste, og derved kan området på sigt stort set passe sig selv.
Struckmanns Naturfredningsfond har gennem årene allerede gjort en stor indsats for naturplejen og for at øens rige fugleliv trives. Med den nye bevilling kan denne indsats videreføres og udvides, så de ynglende og rastende eng- og kystfugles og hele deres fødekæde får en hjælpende hånd.
– Som ejer af Eskilsø er vi naturligvis meget begejstrede og glade for den store bevilling fra Den Danske Naturfond, som nu giver os mulighed for at gennemføre en række af de ønsker og drømme bestyrelsen har haft siden øen blev omlagt til naturdrift i 2006, udtaler Niels Worm, medlem af bestyrelsen for Struckmannfonden.

Bunden af fødekæden
De forskellige naturtyper skal skabe levesteder for sjældne og sårbare arter. Enge og overdrev skal blive til et blomsterflor med vilde blomster. Derfor udsås frø fra vilde planter, der er indsamlet på andre overdrev og enge i nærheden. Og flere store, spredte sten udlægges på de tidligere dyrkede marker for at genskabe istidslandskabet og give hjem til blandt andet myrer og edderkopper.
Flere krat med hjemmehørende træer og buske skal give hjem til småfugle, pattedyr og insekter. Vandhuller og søer skal forbedres til gavn for padder og vandlevende insekter som guldsmede og vandnymfer.
– Flere af vandhullerne på Eskilsø er ved at gro til med dunhammer og pilekrat. Det skader padderne og de vandlevende insekter. Med bevillingen kan vi nu gå i gang med at rense vandhullerne op og grave et til to nye vandhuller. Det er et af de tiltag, der hjælper naturen på vej, og giver mere plads til padder og mange forskellige insekter. Insekterne er vigtige, fordi de er bunden af fødekæden. Hvis de først har det svært, påvirker det resten af fødekæden og bl.a. de fugle, som lever af insekterne, fortæller Thomas Vestergaard-Nielsen.

Fuglene får fred
På særligt udvalgte steder skal der skabes gode muligheder for naturoplevelser for besøgende. Stier og skiltning skal lede gæsterne rundt på øen uden at forstyrre fuglelivet. Besøgende guides nemlig ad bestemte ruter, så de mange fugle, der hvert år raster eller yngler på og omkring Eskilsø, samtidig får fred.
Der vil også blive opsat tre mindre fugletårne, som skal give endnu bedre muligheder for at opleve det rige fugleliv. På øen kan man også gå på opdagelse ved en ruin af et kannikekloster(re) fra 1100-tallet, og ofte kan man spotte en af de havørne, der næsten dagligt besøger øen.

Andre artikler fra denne uge

Frivillig jul i Skibby


Af journalist Tomas Skov SKIBBY: Martin Jacobsen og hans medarbejdere fra entreprenørvirksomheden Bakkelygård satte det store juletræ op foran Apotektet

Læs mere »

Jul i Jægerspris


JÆGERSPRIS: Årets juletræstænding i Jægerspris fandt sted søndag 1. december kl. 11-17. Det store, smukke træ fra Nordskoven tændtes af

Læs mere »