Årets første harekillinger

Årets første harekillinger

NATUREN: I løbet af februar sætter haren årets første kuld killinger i verden – men langt fra årets sidste, fortæller Danmarks Naturfredningsforening.

Harens parring begynder nemlig allerede i januar og fortsætter helt frem til oktober.

I den periode føder hunnen fire til fem kuld med to til fem killinger.

Haren er polygam, hvilket betyder, at hannen parrer sig med flere hunner.

Når hunnen er i brunst, kan man opleve, at hun forfølges af flere hanner, der konkurrerer om hendes gunst ved at slås.

Er hun ikke klar til parring, vil hun jage dem væk. Er hun derimod parringsklar, kan man opleve parringslegen, der ligner en boksekamp, idet parret står på bagbenene og bokser med forbenene, indtil parringen finder sted.

Ungerne fødes direkte på jorden, og forlades kort efter.

Hunnen vender tilbage til ungerne cirka én gang i døgnet, hvor hun giver die.

Killingerne spreder sig i området, og gemmer sig på jorden – gerne i små fordybninger.

Killingerne vender tilbage til fødestedet for at die. Det sker oftest omkring en time efter solnedgang.

Når killingerne er omkring en måned gamle stopper diegivningen, og killingerne klarer herefter sig selv.

Hvor? Haren er almindelig i det åbne land i hele Danmark.

Hvornår? Haren er primær aktiv i skumrings- og nattetimerne, så de er lettest at se tidlig morgen og sen aften.

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »