Gives der udførlig vejledning?

Gives der udførlig vejledning?

Læserbrev

Af Inge Messerschmidt, spidskandidat og gruppeformand, Dansk Folkeparti (O)

Efter et ekstraordinært møde i Udvalget for Omsorg og Ældre blev det besluttet at bremse op i revisiteringen af ældre borgere til brugen af robotstøvsugere. Denne beslutning kom efter grundige drøftelser, og jeg er glad for, at der nu er kommet en ny og mere værdig procesplan på plads.

Alle skal have et personligt besøg
Det er nu besluttet, at ingen borgere skal revisiteres uden et personligt visitationsbesøg. Det gælder både de 82 borgere, der har modtaget en partshøring pr. 7. april, og de 275 borgere, der endnu ikke er blevet revurderet. Disse besøg gennemføres fra midten af 2025 og frem til udgangen af 2026. Dermed sikres det, at revisitationen sker i øjenhøjde – og ikke bare via breve.

Klar og tydelig kommunikation
De 297 borgere, som allerede har fået en afgørelse, får ikke ændret deres afgørelse. Men vi har konstateret, at der ikke i alle tilfælde har været tilstrækkelig information om, hvordan hjælpen omkring robotstøvsugning håndteres. Derfor modtager de 248 borgere, der allerede modtager anden hjælp, et opklarende brev, hvor det tydeligt fremgår, at personalet fra Døgnplejen eller de private leverandører hjælper med at starte og tømme robotten.

Klagere får ny mulighed
For de borgere, der har anket deres afgørelse, tilbydes nu et nyt personligt besøg. Det betyder, at den verserende klage i Ankestyrelsen kan trækkes tilbage, og sagen i stedet behandles på ny, med menneskelig kontakt og dialog i fokus. Efter dette møde vil den enkelte borgers sag blive vurderet ud fra deres reelle behov og mulighed for at bruge en robotstøvsuger – enten alene eller med hjælp.

DF har kæmpet for en værdig proces
For mig og Dansk Folkeparti har det hele tiden været vigtigt, at alle borgere behandles ens og med respekt. Vi har insisteret på:

Ingen revisitation uden et personligt møde.
Ingen tidspres. Det må tage den tid, det tager, hvis det skal gøres ordentligt.
Ingen måltal. Revisitationen skal alene bero på, om den enkelte kan håndtere en robot.
Klare breve skrevet i et sprog, alle kan forstå.
En til en-gennemgang af afgørelser med visitator.
En forsøgsperiode, hvor frivillige borgere prøver løsningen af.

Ret til frit valg
Samtidig er det vigtigt at understrege, at alle borgere har mulighed for at vælge privat rengøring, hvis man ønsker mere hyppig eller anden rengøring end den kommunale ordning tilbyder. Det er ikke gratis, men det giver frihed til selv at bestemme – i stedet for at være afhængig af 15 eller 30 minutters rengøring hver 14. dag.

Vi lærte af processen – og rettede op
Det er ingen hemmelighed, at processen løb af sporet. Der opstod et unødvendigt pres for at nå et bestemt måltal i løbet af kort tid, og det harmonerede hverken med kvalitet eller værdighed. Derfor lagde jeg mig fladt ned i februar og erkendte, at noget var gået galt. Vi har nu fået rettet op, og jeg vil fortsat følge sagen tæt.

Teknologi må ikke erstatte menneskelig kontakt
Vi står i hele landet – også i Frederikssund – med udfordringer i ældreplejen. Flere ældre, færre hænder. Derfor gav vi i første omgang grønt lys til forsøget. Men det må aldrig betyde, at man tvinger løsninger ned over hovedet på folk. Mennesket skal altid komme før systemet – og teknologi må være et supplement, ikke en erstatning.

Jeg ser frem til at høre erfaringerne fra de frivillige borgere, der prøver ordningen af. Samtidig opfordrer jeg alle til at kontakte os politikere. For vi kan ikke ændre noget, hvis vi ikke ved, hvordan virkeligheden ser ud ude i hjemmene.

Andre artikler fra denne uge