Undervejs til Lykke-Per

Undervejs til Lykke-Per

Der er Pontoppidan dag på Selsø Slot  søndag den 22. august

SELSØ: Forfatteren Henrik Pontoppidan havde sin gang ved Selsø Slot i Hornsherred, blev viet i Selsø Kirke og boede en overgang i Østby.

Hovedpersonen i Henrik Pontoppidans store roman ”Lykke-Per” er filmatiseret forrige år af Bille August som både film og tv-serie.

Forfatter Henrik Poulsen, der sammen med forfatter Johan Rosdahl netop er udkommet med bogen ”Undervejs til Lykke-Per”, fortæller den 22. august, om hvordan romanstof forvandles til film: Hvordan kan romanen Lykke-Per på 800 sider forvandles til 168 minutter? 

Som læser danner man sin egen oplevelse af personer. Instruktøren skal fortolke stoffet og ”give det hud og hår”.

Danske film bygger i høj grad på interessen for karakterens personlighed. Og vi har en litterær tradition for udviklingsromanen og sammenbrudsromanen. Her er Pontoppidans Lykke-Per et centralt værk,der både handler om dannelse, udvikling, opbrud og sammenbrud. 

For Bille August blev det afgørende tema den sociale arv.

Ved arangementet på Selsø Slot trækker Henrik Poulsen af en type som Lykke-Per, helt og antihelt, tilbage til Grimms eventyr og Klods-Hans og frem til den moderne tv-kultur.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »