50 år med genbrugsbutikker

0

I et halvt århundrede har Folkekirkens Nødhjælp forvandlet genbrugsguld til nød- og udviklingshjælp. Det runde jubilæum bliver blandt andet fejret med 50 procent i butikken i Skibby.

SKIBBY: Der blev skrevet danmarkshistorie i 1972, da Folkekirkens Nødhjælp åbnede den første genbrugsbutik nogensinde på dansk jord. Butikken åbnede i Aarhus, og her 50 år efter eksisterer butikken endnu.

Det samme gør yderligere 111 butikker spredt ud over hele landet – blandt andre genbrugsbutikken her i Skibby.

Den store runde fødselsdag skal selvfølgelig komme alle genbrugselskere til gode. Så fra fredag den 2. september til og med lørdag den 10. september er der 50 procent på stort set alt i butikken.

Som en ekstra fejring inviteres alle, der fylder 50 år i nævnte periode, til at komme og vælge en valgfri gave i butikken (bevis skal forevises).

– 50 år med genbrugsbutikker i Danmark er en milepæl, som vi fejrer ved at skabe endnu mere fokus på, hvor vigtigt det er at shoppe bæredygtigt – både for klimaets og ens egen pengepungs skyld. Og så er tallet 50 jo skønt, fordi man ikke skal være et matematisk geni for at regne halvdelen af prisen ud, fortæller Anne-Mette, frivillig genbrugsleder i genbrugsbutikken i Skibby.

Den 2. september fra klokken 18 til 20 er den røde løber rullet ud både i anledning af jubilæet og Rød løber arrangementet, og der bydes på et lille glas.

Genbrug dengang og nu
I 1972 var det ikke nødvendigvis topmoderne at købe sit tøj i genbrug.

Men til gengæld gav det mange lidt ekstra råderum i økonomien, når tøj, møbler og andet kunne findes til en god pris.

Med tiden har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. I dag er det for mange en livsstil og et aktivt valg at købe genbrug.

Derfor opfordrer Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp også danskerne til at donere deres brugte tøj, møbler og andet til organisationens genbrugsbutikker, så det kan blive en del af det bæredygtige hjul, som Folkekirkens Nødhjælp har skabt.

Siden den første genbrugsbutik åbnede for 50 år siden, har danskernes genbrugsindkøb genereret et overskud på over en halv milliard kroner, som er gået til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult og ulighed i verdens fattigste lande.

De 111 butikker i Danmark drives af 3000 frivillige og generer et overskud på cirka 25 millioner kroner hvert år.

I 2021 blev der indsamlet 135.400 sække med tøj fra butikker, containere og genbrugsstationer, hvilket svarer til cirka 1.350 ton tøj.

Share.

About Author