Ugens klumme af Jørgen C. Christensen

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Mere turisme ja tak

Når jeg kører forbi Grusgraven ved Kildeskåret mellem Østby og Skuldelev, ser jeg skiltet ved indkørslen og tænker altid på den gode historie der ligger bag. Ikke kun fordi jeg har lavet skiltet og sat det op, men fordi det startede en udvikling som vi i dag kan se vokser og trives endnu mere end i 2001 da skiltet kom op. I år 2000 begyndte jeg at resurse til en turistfolder der skulle dække hele halvøen Hornsherred, primært via mit store lokale kendskab men også fordi der var så mange ubemærkede steder hvor natur og udsigt bare burde opleves af mange flere. I starten af 2001 fik jeg så udgivet den første ”Fra Fjord til Fjord” brochure, og med stor hjælp af blandt andet fra mine forældre blev den omdelt til mange små turistkonterer på hele Sjælland. En af beskrivelserne i folderen var Skuldelev Grusgrav og Åsen, hvor jeg henviste til parkering ved Kildeskåret, og foreslog ture ad stier og veje derfra. 

Få uger efter min turistfolder var kommet ud i offentligheden blev jeg ringet op af en medarbejder i den gamle Skibby Kommune. De havde fået klager fra lokale borgere der boede ved grusgraven fordi antallet af gæster i området var steget ganske enormt. Fra ca. 5 biler på P-pladsen i en weekend til over 20 og folk gik også rundt på de private grunde. Derefter indledte jeg en dialog med kommunen om hvordan vi kunne hjælpe på problemet og de lokale grundejere blev informeret om løsningen. Det virker i dag som om løsningen har virket, med en tydelig markering af privat og offentligt areal. 

I dag er jeg også med i Skibby Aktives udvalg ”Grøn Samling” der opsporer gamle stier og arbejder for at gøre stier og natursteder mere synlige ved skiltning og andre tiltag. Et kæmpe arbejde der udføres af frivillige fra hele vores område, og vi kommer fremad, også i samarbejde med kommunen og Nationalparken Skjoldungernes Land. Blandt andet arbejdes der på at hver landsby får et skilt op med beskrivelse af lokale steder og natur, samt forslag til trave og cykelture i området. Der ud over ønsker vi at sætte mindre skilte op ved flere natursteder, med beskrivelse af særpræg, fauna og dyreliv som er det pågældende sted.

Det nye samarbejde mellem Lejre, Roskilde og Frederikssund Kommune er endnu et stort skridt til øget og bedre markedsføring af vores dejlige halvø. Jeg glæder mig til at følge dette tiltag, som helt er i tråd med de tanker jeg havde for over 20 år siden. Flere turister giver øget omsætning og arbejdspladser i hele vores område, og det er glædeligt at se flere gode tiltag til overnatning og oplevelser her i Fjordlandet. Nordgårdens Bondegårdsferie i Skuldelev er et godt eksempel på lokalt initiativ som fortjener ros og opbakning.

Men skal vores gæster føle sig velkomne og have glæde af vores dejlige natur, er det vigtigt at især vi lokale der også bruger naturen ikke sviner og efterlader affald rundt omkring. Tvært imod vil det være en god ide at have en lille pose med når man færdes i naturen så man kan samle det op der ikke hører hjemme her. Lad os bruge vores dejlige område med omtanke og pli til glæde for alle.

Jørgen C. Christensen:
Oldermand Skuldelev Bylaug, markedsansvarlig i Skibby Aktive, bestyrelsesmedlem i Multikulturforeningen, m.m.

Deltag i debatten
Share.

About Author