Lille og vågen

Niels Rudberg (billedet) og Arne Jensen står bag rekonstruktionen af den lille radio, som vil gå i luften lørdag 10. maj for at markere 80-året for Befrielsesdagen, der officielt fandt sted mandag 5. maj.

Egholm Museum demonstrerer rekonstrueret agentradio i anledning af befrielsesdagen.

Af journalist Tomas Skov
KIRKE HYLLINGE: Danmark største udstilling om Anden Verdenskrig findes inden for Herredets grænser, for den befinder sig i naturskønne omgivelser på Egholm Museum i Kirke Hyllinge. Her har Ole Falck gennem et langt liv samlet alle de genstande, som i dag udgør det imponerende museum.
Den seneste juvel i den 1500 kvadratmeter store samling er en tro kopi af den såkaldte telefonbogs-radio, som modstandsbevægelsen tog i anvendelse, efter B&O havde konstrueret en mere håndterbar version i telefonbogsstørrelse af den oprindelige britiske radiosender, der fyldte som en kuffert og vejede 17 kilo.
– Den er fuldstændig magen til, så det er helt unikt. Vi har flere agentradioer, men ikke nogen af denne type såkaldte telefonbog, som kun findes på Nationalmuseet og få andre steder, fortæller Ole Falck.

Uset gennem byen
Han har hidkaldt radioamatørerne Arne Jensen og Niels Rudberg, der står bag rekonstruktionen og som vil gå i luften på den lille radio lørdag 10. maj for at markere 80-året for Befrielsesdagen, der officielt fandt sted mandag 5. maj.
– Idéen bag det hjemmebyggede projekt var, at man anvendte frit tilgængelige komponenter. Det var der ingen, der tog notits af, hvis man forsøgte at skaffe dem. Alle materialer var tilgængelige inklusiv den type fenolplast, som kabinettet er fremstillet i, fortæller Arne Jensen.
Fenolplastet blev fremstillet i store plader nord for København, og tilsyneladende havde modstandsfolkene held til at fragte de iøjnefaldende plader gennem byen uden at blive pågrebet.
– De slæbte disse store plader på to gange en meter ved at hvile dem på pedalen på en cykel gennem byen, men det slap man altså godt fra, fortæller Niels Rudberg.

Bygget til Danmark
Den danskbyggede version af radioen var mere både håndterbar og samtidig nemmere at skjule, hvis besættelsesmagten blev for nysgerrig, men den var også langt bedre egnet til de danske forhold.
– Den er konstrueret til at anvende jævnstrøm efter Edisons princip, da disse elværker allerede fandtes i de danske provinsbyer. Den kunne derfor anvendes på den eksisterende infrastruktur. Det var primært envejskommunikation, hvor man sendte sit budskab hurtigst muligt, inden man blev pejlet af tyskerne. Så der var en instruks om, at man ikke måtte være i luften mere end 10-15 minutter. Og det foregik naturligvis i kode, fortæller Arne Jensen og peger på et lommetørklæde med et påtrykt koderegister.
– Det var faktisk det eneste, vi manglede her på museet, og nu viser vi den frem lørdag 10. maj, siger en stolt Ole Falck.

Andre artikler fra denne uge

Lille og vågen


Egholm Museum demonstrerer rekonstrueret agentradio i anledning af befrielsesdagen. Af journalist Tomas Skov KIRKE HYLLINGE: Danmark største udstilling om Anden

Læs mere »