JÆGERSPRIS: Den 25. oktober var der høringsfrist for forslag til områder, som kan indgå i det, der er et nyt tema i kommende kommuneplan, nemlig “Grønt Danmarkskort”.
Grønt Danmarkskort skal vise det samlede naturnetværk i Danmark og fungere som en overordnet plan for kommunernes sammenhængende naturudpegninger. Udpegningerne i Grønt Danmarkskort omfatter nuværende, større naturområder, potentielle naturområder, og nuværende og potentielle økologiske forbindelser. Der er tale om områder, som skal skånes og som “bør friholdes for byggeri og anlæg”.
– Der er i den grad behov for mere natur og en rigere og stærkere natur – også i Frederikssund Kommune, fortæller Bo Holmsgaard fra Foreningen til bevarelse af natur og historie ved Kignæsbakken.
– Vi skal have naturen på dagsorden. Derfor er planer, som omfatter mere og rigere natur afgørende vigtige. Det påhviler også Frederikssund Kommune at tage ansvar for at stoppe den nuværende biodiversitetskrise.
– At kommunen har en aldeles presserende opgave foran sig, fremgår klart af FN’s verdensmål 15. Her forpligtes landenes myndigheder – og altså også Frederikssund Kommune – til at “tage omgående og væsentlig handling for at begrænse forringelsen af naturlige levesteder, stoppe tab af biodiversitet og, inden 2020, beskytte og forhindre udryddelse af truede arter”. Der er ikke noget alternativ: Vi skal handle – også i Frederikssund Kommune, lyder der fra Bo Holmsgaard.
Meransletten
Foreningen til bevarelse af natur og historie ved Kignæsbakken mener, at Trekanten og Solmarken ved Meransletten er to sammenhængende områder, som er oplagte til Grønt Dan-
markskort.
– Med naturbeskyttelse af de to områder skabes et sammenhængende stykke natur, der består af både strandenge og overdrev op til fredsskov. Solmarken og Trekanten bør derfor fredes og tilpasses den kommende kommuneplan som naturområde og økologisk forbindelse – altså et naturområde med særlige naturbeskyttelsesinteresser, uddyber Bo Holmsgaard.
– Det større sammenhængende naturområde kan virke som korridor for vilde dyr og planter mellem fjordens strandenge i vest til fredskoven, Færgelunden, i øst. Solmarken og Trekanten er allerede i dag levested for sjældne og truede dyrearter og indeholder naturværdier, man i andre sammenhænge forsøger at genskabe og værne om.
Rødlistede arter
Der er tre nationale kriterier for at indgå i Grønt Danmarkskort. Dem, mener foreningen, at Solmarken og Trekanten opfylder til fulde.
– For det første er der tale områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, da de er levested for sjældne og såkaldte rødlistede arter. Specielt Solmarken har status af §3 beskyttet overdrev, som er en af de naturtyper med størst biodiversitet.
For det andet er der tale om et potentielt naturområde, som udvider og skaber sammenhæng mellem strandengene ved Roskilde Fjord og fredskoven, Færgelunden.
For det tredje vil naturområdet have synergieffekt i forhold til rekreation gennem en fredning eller ekspropriation med henblik på at give offentligheden adgang og formidling af natur og kulturhistorie på stedet, fortæller foreningens formand..
– Hvis dette perfekte match mellem kriterierne for naturbeskyttelse og en udpegning af Solmarken og Trekanten til Grønt Danmarkskort ikke overbeviser vores byråd i sig selv, så bør kommunen alligevel gøre det til gavn og glæde for det store antal af borgere, som jævnligt har færdes i og nyder den unikke natur, som endnu ikke er blevet inddraget og dermed ødelagt for stedse.
– Begge områder er en del af den nuværende Lokalplan 76 og ejes af investorer. En bebyggelse af arealerne vil gøre ubodelig skade på sjælden natur og desuden også helt enestående kulturhistorie i lokalområdet.
Vedtagelse af Planstrategi med udviklingsområder og Grønt Danmarkskort sker på byrådsmødet den 27. november.