Indsats for drikkevandet

Indsats for drikkevandet
Omkring 40 procent af de 77 aftaler om ikke at sprøjte i nærheden af drikkevandsboringer er på plads eller tæt på at være det. I over halvdelen af aftalerne kan det blive nødvendigt med et påbud fra kommunen.

Inden sommer regner Lejre Kommune med at have sikret alle de boringsnære beskyttelsesområder. Foreløbig er cirka 40 procent af aftalerne indgået i enighed mellem vandværker og landmænd.

LEJRE KOMMUNE: I Lejre Kommune skal der indgås i alt 77 aftaler om ikke at sprøjte i nærheden af drikkevandsboringer. Aftalerne gælder de “boringsnære beskyttelsesområder” (BNBO), som er blevet udpeget i kommunen.

Det er i første omgang op til landmændene og de lokale vandværker at blive enige om, hvor meget landmændene skal have i erstatning. Kan de ikke det, skal kommunerne træde ind i dialogen med et bud på erstatningens størrelse.

Hvis heller ikke det fører til en frivillig aftale, skal kommunerne udstede et påbud om, at der ikke må sprøjtes. Samtidig skal kommunen fastsætte den erstatning, som vandværket skal betale til landmanden.

Forbereder påbud
Status i Lejre Kommune er lige nu, at 21 af de i alt 77 aftaler er indgået og tinglyst. 10 aftaler venter på at blive behandlet hos SKAT og derefter tinglyst. 46 aftaler – altså over halvdelen – er stadig ikke på plads, og derfor gør Lejre Kommune nu klar til at sende varsler om påbud.

– Det glæder mig på forbrugernes og miljøets vegne, at cirka 40 procent af aftalerne er på plads eller tæt på at være det. Til gengæld er det svært at være begejstret for, at det i over halvdelen af aftalerne kan blive nødvendigt med et påbud fra kommunen. Det havde været bedre, om vandværkerne og landmændene selv kunne blive enige inden for tidsfristen, siger Borgmester Tina Mandrup.
Ifølge borgmesteren er del af forklaringen muligvis, at lovgivningen har været for uklar.

– Der har manglet præcise rammer for, hvordan erstatningerne skulle fastsættes. Dermed er det blevet unødigt svært at opnå enighed mellem vandværker og landmænd. Kommunerne er så blevet pålagt den utaknemmelige opgave med at udstede påbud og diktere erstatningens størrelse. Den har vi naturligvis taget på os, og medarbejderne gør alt for at sikre, at vi kommer i mål, siger hun..

Ankestyrelsen
Mandag meddelte miljøminister Magnus Heunicke, at han ville anmelde 25 kommuner til Ankestyrelsen for ikke at være i mål med BNBO-aftaler eller påbud. Her er Lejre Kommune med i gruppen af kommuner, som ifølge Miljøstyrelsens opgørelser har beskyttet mellem 1 og 19 procent af de udpegede områder.

Den opgørelse ser ikke på antallet af aftaler, men på antallet af BNBO, som er helt færdige. Ofte er der flere aftaler for hver BNBO, og når man bruger den opgørelsesmetode, har Lejre Kommune lige nu færdiggjort 12 procent. Det tal ventes hurtigt at stige.

Signalpolitik
Tina Mandrup undrer sig over tilgangen fra miljøministeren.

– Alle kommuner knokler for at nå i mål med denne opgave. Vi er lige så optagede af at beskytte vores dyrebare drikkevand, som ministeren er. At han nu beder Ankestyrelsen vurdere, om der kan rejses en tilsynssag mod nogle af os, ser jeg først og fremmest som signalpolitik fra Christiansborg. Lejre Kommunes tidsplan viser, at vi inden sommer har sendt de nødvendige påbud, og det kan ikke gøres hurtigere, når de lovpligtige frister skal overholdes, siger borgmesteren.

/TS

Andre artikler fra denne uge