Naturen har stadigt åbent

Naturen har stadigt åbent
Foto: Steen Westh

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Trækker det milde vejr i dig? Du kan roligt gå en tur i naturen. Den friske luft er faktisk sund for dit kredsløb og luftveje, siger ekspert.

NATUREN:  Store dele af Danmark er lukket ned for at begrænse smittespredningen af coronavirus. Det gælder ikke kun arbejdspladser, skoler og uddannelsesinstitutioner, men blandt andet også biblioteker, biografer, caféer og indendørs idrætsfaciliteter.

Heldigvis er naturen stadig åben, og den kan man roligt gøre brug af, hvis bare man holder afstand til andre og følger myndighedernes øvrige anbefalinger. 

Det bekræfter Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

– Faktisk er det godt at holde både kredsløb og luftveje i funktion med en frisk gåtur eller en løbetur. Men man skal ikke gå i større grupper, og hvis man går sammen med nogen, skal man holde en vis afstand. Minimum to meter.

Plads i naturen
Selvom vi bor i et lille land, og naturen i Danmark kun udgør en mindre del, skal man ikke være bange for, at der ikke er plads derude.

– Naturstyrelsen forvalter nogle af de største og mest besøgte naturperler i Danmark, men der er heldigvis god plads til alle derude. Vi kan sagtens nyde foråret udenfor, samtidigt med at vi passer på hinanden. Fire ud af fem danskere har under fem km til et statsligt naturområde, så det er nemt at komme til for mange, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Trods den gode plads kan man sagtens komme til at møde andre mennesker derude, og man er givetvis ikke den eneste, der har valgt at gå en tur i skoven eller langs kysten. 

Men det er ikke et problem, så længe man sørger for at holde afstand.

Børn med særlige behov
Vaner, rutiner og strukturer er i opbrud. Det kan blive en udfordring for alle børn, og måske især de særligt sensitive børn.

Her kan naturen spille en vigtig rolle for barnet. Forskning viser, at naturen virker beroligende på børn og voksne, og at det booster humøret. Og så viser adskillige studier, at naturen hjælper børn med at koncentrere sig. 

Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening og forfatter til en bog om gode naturoplevelser for børn med autisme, er selv far til et barn med autisme.

For ham er den allerbedste gevinst ved naturen, at mange stressfaktorer, som ellers kan forstyrre særligt sensitive børn, er elimineret i naturen:

– I naturen er der meget færre stressfaktorer, blandt andet mange mennesker, trafik og larm. Så kan der komme andre og nye lyde som vind og rusken i træerne. Men hvis man forbereder barnet på det og måske går igennem vejrudsigten sammen inden, så kan det blive en rigtig god tur for hele familien, siger han.

Følg altid myndighedernes anbefalinger til færdsel i det offentlige rum på www.coronasmitte.dk.

Foto: Steen Westh.[/vc_column_text][vc_single_image image=”42365″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »