DEBAT: Skade uden ansvar

DEBAT: Skade uden ansvar

Af Bjørn Tving Stauning
Frederikssund

Hvis en stor Mercdes kører ind i en knallert i en rundkørsel, vil man næppe syntes, det er rimeligt, hvis sagen ordnes i mindelighed, ved at der spadserer et par tudser fra en tyk pung over til offeret – selvom det måske er mere, end en domstol ville tilkende knallertføreren. Man vil mene, at det hører under en politisag med bremsecheck, dækcheck og noget med at puste i ballon.
Indenfor jura er denne praksis fuldt lovlig. Horten Advokatpartnerskab tilbyder at tilbagebetale 8,75 millioner kroner af et salær på 29 millioner kroner for Vinge-rådgivning. Deres konsulentindsats har tilsyneladende været mangelfuld og medført, at flere byggehandeler må suspenderes, hvorved kommunens 2018-budget mister 163 millioner kroner på indtægtssiden.
Hortens tilbud er ikke kommet ud fra fra samvittighedsmæssige årsager, hvor de ved nærmere eftertanke godt kan se, at de har været lidt for grådige. Det er cool beregning, hvor de vil betale sig fra at blive indklaget for Advokatrådet.
En sag af den karakter vil give alvorlige ridser i lakken, og en eventuel kritik vil være yderst belastende for firmaets renomme. Derfor vil der i forliget sandsynligvis ligge en meget konkret modydelse: En mørkelægning af deres rolle som rådgivere i Vinge-sagen.
Det forlyder, at forvaltningen anbefaler at acceptere dette tilbud. Det er måske også det økonomisk set mest fordelagtige, og 8,75 millioner kroner er jo mange penge – for eksempel 20 varme hænder i ældreplejen eller i kommunens børnehaver.
Men hvis de ansvarlige for forhandlingsforløbet får byrådets accept på denne studehandel, vil der til evig tid skabes en mistillid til, om vores politikere har rent mel i posen.
Det er ikke en ønskværdig kulisse for et fremtidigt samspil mellem borgere og folkevalgte.
Hvis nogen har fejlet, må de stå frem og vedgå sig deres ansvar. Det gælder både topadvokater, forvaltning og politikere.
Alt andet er foragt for demokratiet.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »