Køreklar: Brandbjerg Gårdmejeri

Køreklar: Brandbjerg Gårdmejeri

Så er familien på Brandbjerggaard klar med deres nye gårdmejeri. Fra køerne malkes, og mælken er ude i forretningerne, går der kun ni timer.

Af Conny Probst

 

SKIBBY: Fødevarekontrollen har været på besøg på Brandbjerggaard på Skuldelevvej 50. Det var et vellykket besøg, der endte med et ”godkendt”-stempel til familiens nye projekt: Brandbjerg Gårdmejeri.
Alle containere med mejeri, kølerum med mere er på plads, og der mangler bare et par finjusteringer, så er alt klar til at tappe mælk.
Familien har cirka 200 malkekøer, der hver får en kalv om året, det vil sige 400 kreaturer i alt.
Alle malkekøerne er født på gården. Fra køerne er seks måneder gamle kommer de hvert år på sommergræs i forskellige folde fra 1. maj til 15. november.
Søren og Lis Jensen dyrker tillige 250 hektar jord med korn, majs, græs og raps. 250 hektar svarer til 500 fodboldbaner.
På Brandbjerggaard får køerne lov til at gå ind og ud, som det passer dem, året rundt, og for dem er godt vejr også klart frostvejr.

Tidligt op
Det er Lis og Søren Jensens datter, Anita Sanderson, der kommer til at stå for det nye gårdmejeri.
– Vi begynder allerede at malke klokken 04:15 om morgenen, fortæller Søren Jensen, der sammen med sin kone overtog gården i Skibby i 2004.
Mellem klokken 09:30 og 10:00 er mælken klar til at blive behandet i det nye mejeri.
– Den bliver pasteuriseret, og noget af fedtet tages fra; vi producerer både skummetmælk, minimælk, letmælk, sødmælk og fløde, siger han.
De forskellige mælkeprodukter bliver tappet på en-liters plastdunke med skruelåg.
– Vi har en kapacitet på 400 liter i timen, og producerer 1000 liter om dagen. Henad klokken 11:00 er vi færdige med at behandle mælken. Så bliver den hentet i kølebil og kørt ud til forretningerne mellem klokken 13 og 13:30.
– Så fra ko til forretning går der kun ni timer i alt, siger Søren Jensen.
Foreløbig har gårdmejeriet aftaler med brugserne i Jægerspris, Kulhuse, Dalby, Skuldelev og Slangerup om levering af ”Moouuu-ligvis den bedste mælk”, som der kommer til at stå på plastbeholderne.
– Vi har også en aftale med Meny i Frederikssund og forventer også at få en med Meny i Skibby, fortæller Søren Jensen.
Foto: Steen Westh

Andre artikler fra denne uge

Fårets Dag


Valnøddegården er den eneste gård i Nordsjælland, der har åbent på Fårets Dag. Af journalist Conny Probst SKIBBY: Lørdag den

Læs mere »

Havdal


Af journalist Conny Probst JÆGERSPRIS: På gården Havdal, hvor historie og natur mødes, tager kunstneren Jette Ellgaard og hendes far,

Læs mere »

Haveaffald


Som haveejer er man selv ansvarlig for at komme af med sit haveaffald.   Af journalist Conny Probst HUS OG

Læs mere »